Francuz vodi istragu o Euleksu

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini imenovala je nezavisnog eksperta Žan Pol Žaka da istraži sprovođenje misije Euleksa na Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.11.2014.

16:26

Default images

Njegov fokus će biti optužbe za korupciju u okviru te misije, saopštila je njena služba.

Mogerini je navela da je od Žaka zatražila da u roku od četiri meseca sačini izveštaj i iznese preporuke o sprovođenju pravosudne misije na Kosovu.

"Žak je istaknuti profesor prava sa više od 40 godina iskustva. Kao direktor Pravne službe Sekretarijata Saveta Evropske unije, on ima jedinstvenu stručnost i iskustvo za istraživanje tih optužbi", navela je visoka predstavnica EU.

"Otkrivanje detalja o ovim navodima je u našem interesu, kao i u mom ličnom na početku mandata (visoke predstavnice), i u interesu novog šefa Misije, sa kojim sam razmotrila ove korake", dodala je Mogerinijeva.

Kako je navela Mogerini, imenovanje Žaka pokazuje spremnost Brisela da se u potpunosti razotkriju detalji optužbi za korupciju.

"Ponavljam svoju podršku šefu misije Euleksa i njegovom timu, čiji kredibilitet zaslužuje da bude u potpunosti očuvan. EU ostaje posvećena pružanju pomoći vlastima u regionu u njihovoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", istakla je Mogerinijeva.

Žak (72), iz Nansija, profesor je prava od 1973, i direktor Pravne službe Sekretarijata Saveta EU od 1992. godine. Predavač je na Univerzitetu u Strazburu, Evropskom koledžu Briža, Evropskom koledžu Parme i Instituta za evropske studije Slobodnog univerziteta u Briselu.

Gostujući je profesor na univerzitetima u Barseloni, Bolonji, Kelnu, Lisabonu, Madridu i drugim gradovima.

Nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini najavila je 4. novembra da će uskoro biti imenovan "nezavisni stručnjak" da ispita rad misije EU na Kosovu Euleks čija su tri zvaničnika optužena za korupciju.

Taj iskusni pravni stručnjak, čije imenovanje je bilo "hitno pitanje", treba da "ispita sprovođenje mandata" evropske Misije vladavine prava na Kosovu - Euleksa, tako što će se "posebno usredsrediti na navode" o korupciji, rekla je tada Mogerini.

"U našem je interesu da budemo potpuno transparentni i pouzdani. To je pitanje kredibiliteta ne samo za Euleks, nego za sve misije Evropske unije u svetu”, podvukla je ona.

Evropska komisija je tek po nedavnom izbijanju skandala s tvrdnjom o korupciji u Euleksu, saopštila da se to istražuje još od decembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: