Doček na aerodromu, ali bez Šešelja

Iako se vreme i način transfera lidera radikala Vojislava Šešelja drže u tajnosti u Tribunalu, na aerodromu Nikola Tesla već ga čekaju novinarske ekipe.

Izvor: B92

Subota, 08.11.2014.

11:15

Default images

Posle odluke Haškog tribunala da ga pusti na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga oćekuje se povratak lider radikala Vojislava Šešelja u Srbiju ali se vreme i naćin transfera drže u tajnosti u Tribunalu.

Kako saznaje B92, Šešelj je još juče završio proceduru u pritvoru ali mu nije precizirano kada se vraća u Beograd. Njegove pristalice nadale su se da bi on mogao već sinoć da stigne, poslednjim redovnim letom iz Holandije ali se to nije dogodilo, kao ni ovoga jutra.

Oko 40 pristalica i simpatizera Srpske radikalne stranke, koji su od 23 sata čekali Vojislava Šešelja, razišli su se u toku noći.

Međutim, na aerodromu Beograd vec ceka veci broj novinarskih ekipa.
Tanjug
Posle 11 i po godina pritvora lider radikala Vojislav Šešelj, zbog teškog zdravstvenog stanja, biće pušten na privremenu slobodu.

U Haškom tribunalu navode da su humanitarni razlozi presudno uticali na donošenje ovakve odluke.

S druge strane, i predstavnici Vlade Srbije i vladajuće koalicije opravdavaju razloge puštanja teško bolesnog Šešelja, ali navode da oni svakako nisu jedini, pa čak ni presudni za konačnu odluku Haškog tribunalu.

Kada će Vojislav Šešelj stići u Srbiju još nije poznato.

Šešelj je u Hag otišao dobrovoljno u februaru 2003. godine , neposredno pošto je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine. U Hag su ga ispratili trubači. Stranačke kolege obećavaju mu trubače i na dočeku.
Tanjug
Suđenje je počelo četiri godine po predaji, 7. novembra 2007. Optužnica ga tereti za brojne ratne zločine.

U Hagu je pisao knjige, među njima i jednu s posvetom ubici predsednika Vlade Zorana Đinđića.

"Ovu knjigu posvećujem potpukovniku Zvezdanu Jovanoviću, zameniku komandanta Jedinice za specijalne operacije, koji je srcem Miloša Obilića i sigurnom rukom Gavrila Principa, povratio bar deo ponosa, dostojanstva i samopouzdanja srpskog naroda."

Njegova politička biografija praćena je i mnogim incidentima, što van skupštine, što u parlamentu, što u TV emisijama.

U Srbiju se vraća po odluci Haškog tribunala da privremeno bude pušten na slobodu. Mediji su preneli i njegovu poruku da se vraća i da planira da se sveti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: