SPC: Šešelju ugrožena ljudska prava

Portparol SPC, episkop bački Irinej, kritikovao je Haški tribunal zbog odnosa prema Vojislavu Šešelju koji je u pritvoru 12 godina, objavljeno je na sajtu SPC.

Izvor: Beta

Petak, 07.11.2014.

11:31

Default images

"Činjenica da se u 21. veku neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru bilo koje civilizovane države skandalozna je. Ali, da se neko 12 godina nalazi u istražnom zatvoru Tribunala koji su osnovale UN govori o stanju zapadne civilizacije uopšte, a najglasnijih zagovornika ljudskih prava u savremenom svetu posebno", naveo je episkop bački.

Prema njegovim rečima, prethodno je 24. marta 1999. godine, kada je počelo bombardovanje SRJ, na primeru srpskog naroda i srpske države, novi svetski poredak pokazao i kakva su prava naroda i država, šta znači međunarodno pravo i koliko vredi Povelja UN.

Vladika Irinej je dodao da su u Haškom tribunalu već umrla desetorica Srba, te u slučaju Šešelja "malo vredi" pozivanje na Odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i druga međunarodna dokumenta iz oblasti ljudskih prava.

Episkop Irinej je naveo da se u slučau Šešelja, "kao i u svakom drugom sudskom procesu", ne rukovodi ni stranačkim, ni ideološkim, ni bilo kakvim ovozemaljskim motivima i ciljevima nego se isključivo zalaže za "pravednost i zakonitost".

Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je juče da pusti optuženog Vojislava Šeselja na privremenu slobodu, zbog teškog zdravstvenog stanja.

Srbija je obavestila Holandiju da može da garantuje za Šeselja, ako se on pravno obaveže da će da poštuje uslove Tribunala.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991-1993. On je u pritvoru Tribunala od 2003. godine. Za sada nije poznato kada će se Šešelj vratiti u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: