Idemo ka EU, bez sankcija Rusiji

Francuski premijer Manuel Vals sastao se s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

15:25

Default images

Francuskog premijera su, pored Vučića, dočekali i gradonačlenik Beograda Siniša Mali i deset ministara u Vladi Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je evropski put strateški cilj Srbije, te da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali iz različitih razloga nismo u situaciji da uvodimo sankcije Rusiji i mi to ne krijemo. Mi nemamo dvostruku politiku, već istu politiku pred svima i mislimo da naši evropski partneri dobro razumeju poziciju Srbije", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim premijerom Manuelom Valsom.

Vučić je naglasio da Srbija neće odustajati od evropskog puta, da će biti veoma posvećena ekonomskim i reformama u oblasti vladavine prava, ističući da kao mala zemlja činimo sve da očuvamo svoju poziciju i da sačuvamo stabilnost regiona.

"Ugrožavanje stabilnosti bilo gde u regionu značilo bi ugrožavanje stabilnosti Srbije", rekao je Vučić i dodao da se nada da će problemi između Rusije i Ukrajine biti rešeni mirnim putem.

Vučić je izjavio je da je od francuskog premijera Manuela Valsa dobio obećanje da će Srbija imati još snažniju podršku Francuske na evropskom putu te da je važno i da imamo konkretnu ekonomsku i svaku drugu saradnju i korist.

Vučić je na sastanku s premijerom Francuske i privrednicima iz te zemlje naveo da sa pozicije prijateljstva koje vezuje dve zemlje treba da pređemo još snažnije na ekonomske teme.

"Srbija je dobro mesto za francuske investitore", poručio je premijer Vučić.

Premijer Francuske Manuel Vals rekao je da Francuska shvata da se Srbija nalazi na istorijskoj prekretnici i da njegova zemlja ima ambicije za Srbiju koje su na niovu onih koje ima srpski premijer Aleksandar Vučić.

"Znam da nas sada sluša veliki broj Srba i to nas obavezuje da budemo na novu. Naša vlada je tu", poručio je Vlas na otvaranju srpsko-francuskog biznis foruma.

Govoreći o entuzijazmu i poverenju u saradnji sa Srbijom, Vals je rekao da se oni baziraju na dva pozitivna signala - opredeljenju Srbije da ide u EU i koherentnosti razmena između dve zemlje.

"Iako je teško uskočiti u voz u pokretu, Srbija je na putu ka EU već ostavarila značajne napore, a poslednji Izveštaj EK je bio veoma pozitivan", rekao je Vlas, dodavši da se Srbija opredelila da se organizuje za nov način funkcionisanja ekonomskog života.

"Znam da ste odlučno preduzeli reforme", rekao je Vals. Premijer Aleksandar Vučić poručio je večeras u Beogradu da tradicionalno dobre prijateljske odnose Srbije i Francuske u budućnosti treba očuvati, a ekonomske unapređivati.

Premijer je, nakon poslovnog foruma srpskih i francuskih privrednika i potpisivanja više poslovnih sporazuma, najavio da će radovi na beogradskom metrou početi 2016. godine, a premijeru Francuske Manuelu Valsu još jednom zahvalio na podršci Srbiji na njenom putu evrointegracija.

"Imali smo podršku Francuske i onda kada se ona javno nije ni videla. Srbija to ume da ceni i da poštuje", rekao je premijer.

On je kazao i da je tokom razgovora sa francuskim kolegom obećao da će Srbija čuvati regionalnu stabilnost i zaključio:

"Razgovaraćemo sa svima u regionu, obećao sam da ćemo probleme rešavati na najbolji mogući način, a uveren sam da ćemo u konkretnim stvarima napraviti veliki napredak i da će veoma brzo Francuska postati jedan od naša tri najznačajnija spoljnotrgovinska partnera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: