Donbas: Novi mirovni plan

Samoproglašene narodne republike Donjecka i Luganska pripremile su novu verziju mirovnog plana za predstojeće razgovore sa ukrajinskim vlastima.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

14:16

Default images

Ona je usledila nakon što je Kijev povukao zakon o specijalnom statusu ovih oblasti.

"Ova (nova verzija) je neophodna, jer je Ukrajina jednostrano poništila (prethodnu verziju) povlačenjem zakona o specijalnom statusu Donbasa i o amnestiji", saopštili su prvi zamenik premijera Donjecka Andrej Purgin i predsednik skupštine Luganska Aleksej Karjakin.

Datum razgovora predstavnika proruskih snaga i ukrajinskih vlasti u Minsku, u kojima će učestvovati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Rusija, tek treba da bude utvrđen, ali će oni biti održani najranije za dve sedmice, navodi RIA Novosti.

"Tokom ovog perioda, narodne republike će izabrati svoje stalne predstavnike u razgovorima. Predsednici republika i parlamenata neće učestvovati u konsultacijama u Minsku", navodi se u saopštenju.

Moskva se pita da li je ostvarivo vratiti razgovore o rešenju ukrajinske krize u format pregovora u Ženevi, s obzirom na to da on "nije dao očekivane rezultate", saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a preneo TAS.

"Umesto deeskalacije Kijev je pojačao borbene aktivnosti na jugoistoku zemlje upotrebom teške vojne mašinerije što je dovelo do gubitka na hiljade ljudskih života i razaranja širokih razmera", navodi se u saopštenju.

Ukrajinske vlasti su "umesto prave ustavne reforme i razgovora sa sopstvenim narodom", pokušale "nekakve nejasne pozadinske manevre, koji su rezultirali ničim drugim do praznim obećanjima", stoji u saopštenju.

"Zar ne bi bilo bolje za ukrajinsku stranu da pokuša da primeni ranije sporazume i sve što su obećali?", zaključuje se u saopštenju ruskog ministarstva.

U jednom predgrađu Donjecka danas je došlo do sukoba, pošto su vladine snage tamo rasporedile tenkove, rekao je izvor proruskih snaga u Donjecku za agenciju RIA Novosti.

"Niz tenkova ušao je u Jasinovatu, okolne oblasti su granatirane", dodao je taj izvor.

Do sukoba je došlo dan pošto su zvaničnici Kijeva ponovili svoje obećanje o prekidu vatre na istoku zemlje.

Zakon o specijalnom statusu Donbasa, ukrajinski parlament je usvojio 16. septembra, nakon sporazuma o prekidu vatre 5. septembra u Minsku.

Prema sporazumu Kijev je trebalo da obezbedi održavanje lokalnih izbora u Donjecku i Lugansku, ali su zvaničnici samoproglašenih republika u nedelju sami organizovali glasanje.

Nakon izbora, ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu podržao je incijativu predsednika Petra Porošenka za ukidanje zakona o specijalnom statusu Donjecka i Luganska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: