Vals:Srbija ključna oko krize u UKR

Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da će Srbija "igrati suštinsku ulogu" u rešavanju krize u Ukrajini kada bude preuzela predsedavanje OEBS 2015.

Izvor: Beta, Politika

Sreda, 05.11.2014.

23:57

Default images

"Kao zemlja kandidat za EU, ona će biti nosilac vrednosti koje delimo, a njene istorijske veze s Rusijom, koja ostaje nezaobilazni partner, sigurno će doprineti da njeno delovanje bude efikasnije", rekao je Vals za beogradski list "Politika".

Uoči dvodnevne posete Srbiji, predsednik Vlade Francuske je poručio da Rusija treba da posreduje u ukrajinskoj krizi.

"Računamo na Moskvu i na Kijev da bi dogovori iz Minska bili u potpunosti primenjeni kao i da bi ekstremističkim elementima i ratobornima bile poslate prave poruke", istakao je.

Vals je kazao da će njegova zemlja "aktivno podržati" otvaranje jednog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU ove godine, i ocenio da bi to moglo biti poglavlje o finansijskoj kontroli.

On je ocenio da više članica Evropske unije pridaje naročit značaj "ritmu normalizacije odnosa sa Kosovom", ali da taj dijalog trpi posledice zbog političke situacije u Prištini.

Vals započinje danas dvodnevnu posetu

Premijer Francuske danas počinje dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa zvaničnicima u Beogradu razgovarati o jačanju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti ekonomije.

Prvog dana posete predviđen je susret Valsa sa domaćinom, premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a predviđen je i francusko-srpski biznis forum nakon čega će biti potpisan niz sporazuma, posebno u oblasti saobraćaja i partnerstva javnog i privatnog sektora.

Uoči Valsove posete, francuska ambasadorka u Beogradu Kristin Moro rekla je agenciji Beta da će ona doprineti jačanju saradnje dve zemlje u svim domenima, posebno ekonomskom.

Ističući politički značaj posete, pre svega vezano za pregovore Srbije sa Evropskom unijom, Moro je rekla da će Vals u Beogradu preneti podršku Francuske približavanju Srbije Uniji.

Prema najavi francuske ambasade, Vals će razgovarati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, studentima Beogradskog univerziteta i gradonalčenikom Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: