Putin ponovo potukao Obamu

Ruski predsednik Vladimir Putin je, drugu godinu zaredom, potukao američkog kolegu Baraka Obamu na rang-listi najmoćnijih svetskih lidera koju je objavio Forbs.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.11.2014.

16:09

Default images

S druge strane, Obama već treći put od početka svog predsedničkog mandata ne uspeva da osvoji epitet najmoćnijeg lidera - dvaput je izgubio od Putina, a jednom od kineskog predsednika Sji Ðinpinga.

"Dakle, ko je moćniji: svemogući šef korodirajuće, ali još živahne sile, ili čelnik vezanih ruku najdominantnije zemlje u svetu", pita američki magazin.

Na listi od ukupno 72 kandidata, na prvih pet pozicija našli su se isti oni koji su ih i prošle godine osvojili.

Treće mesto pripalo je Ðinpingu, za koga se očekuje da će vladati tokom decenije u kojoj će Kina zaseniti SAD kao najveća ekonomska zemlja sveta, navodi francuska agencija.

Četvrtoplasirani je papa Franja, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel na petom mestu.

Među 12 novopridošlih na listi moćnih u svetu su indijski premijer Narendra Modi, koji je rangiran kao 15, najbogatiji Kinez Džek Ma, koji se našao na 30. poziciji, ali i Abu Bakr al-Bagdadi, samoproglašeni kalif ekstremističke Islamska država, kome je pripala 54. pozicija.

Dok 26 kandidata potiče iz SAD, region Azija-Pacifik je veoma zastupljen sa 19 kandidata, uključujući šest iz Kine.

Ovogodišnja lista obuhvata 17 šefova država, koji vode zemlje čiji BDP zbirno iznosi 48 biliona dolara, i 39 generalnih direktora i predsednika koji kontrolišu godišnje prihode vredne više od 3,6 biliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: