U subotu protest SRS u Hagu

SRS najavila je da će u subotu organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, sa koga će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.11.2014.

13:47

Default images

“Protest će biti organizovan u podne, a trazićemo da Šešelj, zbog lošeg zdravstvenog stanja, odmah i bezuslovno bude pušten na slobodu”, izjavio je funkcioner SRS Zoran Krasić.

On je rekao da je namera radikala da sa protesta obaveste svetsku javnost da se u Haškom tribunalu "već 12 godina, bez ikakave presude, nalazi čovek koji je tu došao zdrav i da je sada pitanje da li može da bude živ".

"Idemo da tražimo slobodu za Šešelja, jer on samo na slobodi može da ima adekvatno lečenje, pošto lečenje u Haškom tribunalu, da ne upotrebim neku težu reč, nije bilo adekvatno", rekao je Krasić.

On je, povodom zahteva Haškog tribunal koji je od Holandije i Srbije zatražio da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Šešelja, ponovio da SRS i Šeselj nikada nisu tražili ništa od Vlade Srbije i da to neće ni sada.

"Nikave garancije nikada od džave nismo tražili, a i Šešelj to nikada nije tražio...nikada Vojislav to nije radio, niti će to sada da radi", rekao je Krasić, koji je ponovio da je zdravstveno stanje Šešelja i dalje teško.

Prema njegovim rečima, "nema ničega novog" u vezi zdravstveno stanje Šešelja u odnosnu na informacije koje je u nedelju saopštio doktor Milovan Bojić, koji je lidera radikala pregledao u Hagu.

Bojić je tada saopštio da je zdravstveno stanje Šešelja ozbiljno i da postoje elementi "životne ugroženosti" i "definitivne metastaze na jetri".

On je na konferenciji za novinare rekao da je lider radikala trebalo da primi 12 doza hemioterapije, a da je primio samo jednu.

"Dalju terapiju Šešelj je opravdano odbio zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u "bunker", u prostoriju bez prozora, a ti uslovi su medicinski apsolutno neadekvatni", rekao je Bojić.

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je jedino rešenje da se Šešelj leči u Srbiji, ali i ukazao da se to ne može očekivati dok njemu ne bude ukinut pritvor.

Haški tribunal je u saopštenju naveo i da je dobio dodatne poverljive informacije koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje.

Lider SRS se u februara 2003. dobrovoljno predao Hašškom sudu, koji ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Šešelj, koji je od tada u pritvoru u Ševeningenu je negirao svaku tačku optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: