"Valsova poseta za preporod odnosa"

Predstojeća poseta premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji doprineće unapređenju odnosa dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije, izjavila Kristin Moro.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

09:33

Default images

Vals će, kako je najavljeno u Parizu, boraviti 6. i 7. novembra u poseti Srbiji, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom.

"To je veoma važna poseta za francusko-srpske odnose", ocenila je francuska ambasadorka u Beogradu u izjavi Tanjugu, napomenuvši da je 2014. godina veoma povoljna za jačanje bilateralnih veza, imajući u vidu da su prethodno predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić boravili u Parizu.

"Valsova poseta predstavlja kontinuitet onog što možemo nazvati preporodom. Poseta će doprineti unapredjenju naših odnosa u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije jer će ga pratiti brojna delegacija poslovnih ljudi, a biće održan i francusko-srpski poslovni forum", rekla je ambasadorka Francuske.

Moro je ukazala i na politički značaj posete, posebno u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU, i dodala da će premijer Vals izraziti podršku Francuske Srbiji na njenom evropskom putu.

Poseta će, prema njenim rečima, biti i prilika da se francuski premijer susretne s gradjanima Srbije.

"Imaćemo dirljivu ceremoniju kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koja će omogućiti da se setimo istorijskog konteksta našeg prijateljstva, ali i da naglasimo koliko je to prijateljstvo aktuelno i projektuje se u budućnost", rekla je Moro.

Ona je navela da je predvidjen i susret premijera Valsa sa studentima Beogradskog univerziteta, poseta gradskoj skupštini, obilazak Obrenovca, jednog od gradova najviše pogodjenih majskih poplavama, kao i sastanak Valsa s francuskom zajednicom u Srbiji, koja broji više od 1.000 članova.

U saopštenju objavljenom na vebsajtu francuske Vlade navedeno je da će se Vals sastati s predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem.

Sto godina posle izbijanja Prvog svetskog rata, Vals i Vučić će obići spomenik Francuskoj na Kalemegdanu, u znak sećanja na bratstvo iskovano u ratu, koje je učvrstilo prijateljstvo izmedju Srbije i Francuske, piše u saopštenju.

Vals će predvoditi delegaciju francuskih privrednika - predstavnika 35 preduzeća i ekonomskih aktera, koji će učestvovati na poslovnom forumu čiji je cilj jačanje trgovinskih odnosa izmedju Srbije i Francuske.

Predvidjeno je i da dve strane potpišu više bilateralnih ugovora, posebno u domenu saobraćaja i partnerstva izmedju javnog i privatnog sektora.

Poseta Valsa, na Vučićev poziv, biće "prva poseta nekog šefa francuske vlade demokratskoj Srbiji u vreme kada ta zemlja, istorijski bliska s Francuskom, sprovodi ambiciozne reforme uprave i modernizacije, istovremeno se otvarajući ka normalizaciji odnosa sa susedima", navedeno je u saopštenju Valsovog kabineta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: