Merkelova Rusiji preti sankcijama

Nemačka kancelarka Angela Merkel, posle spornih izbora na istoku Ukrajine, preti Rusiji novim sankcijama EU

Izvor: B92

Utorak, 04.11.2014.

16:09

Default images

Ovako nemački mediji interpretiraju izjavu portparola Štefena Zajberta.

"Ako se situacija pogorša, razmišljaće se o novom pooštravanju sankcija'', rekao je Zajbert u Berlinu i pozvao Rusiju da učini sve za primenu Minskog sporazuma u razrešenju ukrajinske krize.

Nemačka vlada, prema Zajbertovim izjavama, ne priznaje rezultate glasanja u Donjceku i Lugansku, a šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klinkin u intervjuu nemackom tabliodu "Bild" kaže da ce Kijev vratiti pod svoju kontrolu istocnu Ukrajinu.

"Sprovedenje takozvanih izbora nije promenilo realnu situaciju. Radi se o falsifikovanim izborima, sa pogrešnim posmatračima, falsifikovanim izbornim listama i nelegitimnim rezultatima. Činjenica je, postoje neki regioni pod kontrolom proruskih terorista i ruskih trupa. To su, medutim, ukrajinski regioni i mi cemo ih ponovo povratiti", rekao je Klimkin.

Upitan da li je potrebno pooštriti sankcije protiv Rusije, Klimkin je rekao da je Rusija, priznavanjem "kvazi-izbora" ponovo povredila medunarodne obaveze, posebno sporazum iz Minska.

On je rekao da je potpuno jasno da se Kremlj bez poštovanja ponaša prema EU i državama zapadnog sveta.

Ministar je ocenio da bi, ako zapadni svet želi da Rusija daje vrednost njihovom mišljenju i pridržava se internacionalnih pravila onda bi sledeći logični korak bio da se svim mogućim sredstvima izvrši veći pritisak na Kremlj.

"Tu spada, takode, i pooštravanje sankcija", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: