Rekonstruisana Pokrajinska vlada

Poslanici Skupštine Vojvodine većinom glasova usvojili su danas predloge za rekonstrukciju Pokrajinske vlade.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 03.11.2014.

07:12

Default images

Novi članovi Pokrajinske vlade su Branislav Bogaroški, Vladimir Pavlov, Nenad Stanković, a pokrajinski sekretar za privredu, rad, zapošljavanje i jednakost polova Miroslav Vasin izabran je i za novog potpredsednika vlade.

Vladimir Pavlov je na mesto pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj izabran umesto Dragoslava Petrovića koji je danas razrešen te dužnosti.

Branislav Bogaroški, dosadašnji predsednik poslaničkog kluba LSV, izabran je za pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, a na to mesto je došao nakon razrešenja Gorana Ješića u junu.

Nenad Stanković je izabran za pokrajinskog sekretara za energetiku, gde je nasledio Natašu Pavićević Bajić, koja je podnela ostavku zbog prelaska na drugu dužnost.

Za razrešenje Dragoslava Petrovića glasala su 63 poslanika, dok niko nije bio protiv toga, ni uzdržan.

Za izbor Pavlova, Bogaroškog,Stankovića i Vasina glasala su 63 poslanika, a protiv je bilo 36 ( SNS, SPS, DS S i Treće Srbije), a šest poslanika SVM nije učestvovalo u glasanju.

Iako su poslanici radikala na početku sednice obavestili predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora da neće učestvovati u radu današnje sednice, jedan poslanik SRS je ostao u sali i dao podršku rekonstrukciji Pokrajinske vlade.

Rasprava o predlogu kandidata za rekonstruisanu Pokrajinsku vladu protekla je u oštrim kritikama opozicije na račun aktuelne vlade i predloga o njenoj rekonstrukciji, a posebno je apostrofirana činjenica da je većina za izglasavanje predloga obezbeđena prelaskom poslanice Vere Ugričić Ilić iz Pokreta snaga Srbije u DS.

Uoči početka sednice predsednik poslaničkog kluba SPS-a Pavle Budakov rekao je da koalicija okupljena oko socijalsta neće podržati rekonstrukciju Pokrajinske vlade jer je, kako je istakao, ona "rezultat ucene manje partije prema većoj".

"Iznuđena su i kadrovska rešenja koja ne donose ništa dobro građanima Vojvodine, a bez želje da uvredim kandidate za nove pokrajinske sekretare, mislim da oni nemaju dovoljno stručnih kvalifiakcija da obavljaju te funkcije", rekao je Budakov.

Donedavni predsednik poslaničkog kluba SDS Miloš Gagić, koji je isključen iz te stranke, rekao je novinarima da će on podržati rekonstrukciju i glasati za predložene kandidate.

Gagić je rekao da je današnja sednica izuzetno važna, "možda i najvažnija na kojoj prisustvuje" i da na toj sednici svi donose nekakve odluke - i oni koji glasaju "za" i oni koji glasaju "protiv" i oni koji neće učestvovati u glasanju.

"Postavljalo se pitanje da li ću ostati bez stranke ili ću ostati bez sebe", rekao je Gagić, dodajući da je on bio šef pregovaračkog tima tadašnjeg NDS-a na pregovorima o rekokonstrukciji i da je usvojeno sve ono što je ta stranka tražila, te da se on maksimalno zalagao da u stranci prođe ideja o rekonstrukciji ali, kako je rekao, nažalost, to nije uspeo.

Gagić je rekao i da trenutno ne postoji poslanički klub SDS-a, a da će se članovi o budućem nastupu dogovoriti nakon današnje sednice.

Na pitanje novinara da li zna kako će o rekonstrukciji glasati preostalih četvoro članova njegove dosadašnje poslaničke grupe, Gagić je rekao da verovatno neće glasati jedinstveno, odnosno da je siguran da će dvoje glasati "za".

"SVM neće učestvovati u glasanju"

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je u Skupštini Vojvodine da ta stranka, članica vladajuće koalicije, neće učestvovati u glasanju o rekonstrukciji pokrajinske vlade.

"Nemojte od nas da tražite da tu odluku poštujemo, jer smatramo da ona nije dobra. Ovaj moj stav će verovatno imati posledice", rekao je Pastor na sednici.

Predsednik SVM-a, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine, čestitao pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću (DS), jer je, kako je rekao, očigledno bio uspešniji od drugih "u hvatanju poslanika".

"Ali na ovaj način se ništa neće rešiti, ni zakon o finansiranju, ni zakon o nadležnostima (Vojvodine)", rekao je Pastor.

Dogovor o rekonstrukciji Pokrajinske vlade postigli su DS i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koji će u tome verovatno imati podršku pojedinih poslanika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića koji su nakon te odluke isključeni iz stranke.

Poslednjih nekoliko dana partije su promenili pojedini opozicioni, ali i poslanici vladajućih stranaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: