Manastir oživeo posle tri veka

Manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije ponovo je oživeo posle 323 godine. Posle tri veka su se tu naselili monasi.

Izvor: B92

Subota, 01.11.2014.

19:46

Default images

Manastir je prva zadužbina Stefana Nemanje. Opština Kuršumlija je izdvojila oko tri miliona dinara kako ova svetinja ne bi propala.

Sada su tu monasi, koji su manastiru udahnuli novi život.

Opština Kuršumlija uradila je drenažu oko manastira, i radove koji će sprečiti dalje urušavanje objekta. Hram je izgrađen 1165. godine, a prilikom obnove je sačuvana arhitektura iz doba Nemanjića.

Manastir ima istorijski značaj, jer je Stafan Nemanja kao udeoni knez, iz Kuršumlije, koja se tada zvala Toplice, počeo da stvara srpsku državu. Kada je srpska crkva dobila upravnu samostalnost, 1219. godine, na ovom mestu je bilo sedište prve srpske episkopije - topličke.
Nadležne institucije nisu imale sluha za ovaj verski objekat - niti su ga obilazile, niti su započinjale obnovu, a jedino se moglo čuti tek poneko obećanje ministara, od kojih, do sada, ništa nije bilo. Opština Kuršumlija planira dalja ulaganja u manastirski kompleks.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: