Odlikovani jugoslovenski piloti

Slovačka je povodom 70. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka odlikovala posmrtno dvojicu pilota Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

Izvor: Beta

Sreda, 29.10.2014.

14:16

Default images

Odlikovani su Arsenije Boljević i Sava Poljanac koji su se u Drugom svetskog rata borili u tom slovačkom buntu protiv fašista i marionetske fašističke Nezavisne Slovačke.

Komandant Vojnog vazduhoplovstva Slovačke, general Miroslav Korba uručio je Spomen medalje porodicama pilota na svečanosti u vazduhoplovnoj bazi u Silaču u centralnoj Slovačkoj, saopštilo je slovačko Ministarstvo odbrane.

General Korba i ambasador Srbije u Bratislavi Šani Demaku otkrili su, zatim, svečano spomen ploču koja podseća na podvige te dvojice pilota koji su uspeli da pobegnu iz nemačkog zarobljeničkog logora u Slovačkoj i pridruže se odmah slovačkim ustanicima.

"Obojica pilota su kao profesionalci, oficiri Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva pružali otpor nemačkoj vojnoj nadmoći još u vreme kada je napadnuta njihova zemlja u proleće 1941. godine. Nakon poraza zarobljeni su i internirani u nemačke zarobljeničke logore na više mesta Evrope", podsetio je na sudbinu Boljevića i Poljanca Peter Šumihrast iz slovačkog Vojnog istorijskog instituta.

Ministarstvo odbrane Slovačke na svom sajtu podsetilo je da su se obojica pilota upustila u borbe veoma hrabro i odvažno, bez obzira na hendikep zastaralih aviona ustanika, a da Savu Poljanca čak ni ranjavanje nije sprečilo da završi napad na neprijatelja.

"Vojnici naroda bivše Jugoslavije hrabro su se borili protiv fašizma, ne samo na teritoriji svoje domovine već i u drugim zemljama. Ovaj dan je za nas dan ponosa na pilote iz bivše Jugoslavije koji su se borili u Slovačkom narodnom ustanku", rekao je ambasador Demaku.

Slovački narodni ustanak od 29. avgusta do 28. oktobra 1944. godine izbio je kao pobuna slovačkih antifašističkih snaga protiv nemačkih nacista i domaće marionetske fašističke vlasti.

Boljević i Poljanac su se zajedno sa slovačkim ustanicima borili do 8. oktobra kada su prekomandovani u Moskvu a iz nje natrag u domovinu u borbe za njeno oslobođenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: