Jedan priveden za napad na pekare

Državni sekretar MUP Aleksandar Nikolić izjavio je da je policija privela jednu osobu zbog napada na radnje građana albanske nacionalnosti.

Izvor: Beta

Petak, 17.10.2014.

12:15

Default images

Mladić rođen 1996. godine uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u napadima na dve pekare "Arena" u Banovcima, 15. oktobra.

On je dodao da se intenzivno utvrđuje identitet ostalih napadača. U saopštenju MUP-a navodi se da je Nikolić rekao da Srbija neće tolerisati širenje verske i nacionalne mržnje i da će svi koji se odluče da na neprimeren način unište imovinu u vlasništvu Albanaca biti najstrože kažnjeni.

"MUP intenzivno radi na identifikaciji osoba koje su prethodnih dana napale objekte u vlasništvu naših građana albanske nacionalnosti. Jedna osoba je već privedena i protiv nje će, po nalogu tužioca, biti podneta krivična prijava", rekao je Nikolić.

On je istakao da će policija zaštititi sve i da garantuje bezbednost i jednaku zaštitu svim svojim građanima.

"Činimo sve što je u našoj moći da se ovakvi i slični napadi spreče, uprkos brutalnoj provokaciji na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije", rekao je Nikolić, piše u saopštenju.

Napadi na lokale čiji su vlasnici Albanci nastavljeni su. Nepoznate osobe su noćas jednu pekaru zapalile, a oštetile su još pet lokala u Novom Sadu i Vršcu.

Talas nasilja počeo je posle incidenata na utakmici Srbija-Albanija, a prethodne noći nepoznate osobe zapalile su dve pekare, čiji su vlasnici Albanci, u Somboru i u Staroj Pazovi, dok je jedna pekara u Novom Sadu kamenovana.

Postavlja se pitanje kako da nedužni ljudi koji rade svoj posao budu zaštićeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Na osnovu ranijih događaja morali smo da pretpostavimo šta će se dogoditi. Sva odgovornost je na MUP-u. Oni su morali to da spreče", smatra Saša Janković, zaštitnik građana.

"Sem reči vandalizam za ovo ne postoji drugo objašnjenje''

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović osudila je večeras, kako je rekla, vandalske napade na pekare Albanaca i Goranaca u Vojvodini, dodajući da je dobro što je efikasnom akcijom policije jedan od vinovnika već uhapšen.

''Zabrinjava činjenica da taj mladić ima samo 18 godina. Ta mlada osoba nije ni bila rođena u vreme nastajanja sukoba na Kosovu i iz tog razloga sem reči vandalizam za ovo ne postoji drugo objašnjenje'', rekla je Tanjugu Paunović.

Ona je navela da na provokacije koje su učinjene na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija ne treba odgovarati praveći probleme građanima Srbije, ali i onima koj žive van Srbije.

Podsećajući da je premijer Srbije Aleksandar Vučić danas izjavio da Srbija garantuje bezbednost svim svoji građanima, kako ličnu tako i bezbednost njihove imovine, ona je ocenila da započeta hapšenja vinovnika napada potvrđuju tu izjavu.

Ona je istakla i da se ovakvi sukobi neće odraziti na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, pre svega na albanski, koji su zakazani za 26. oktobar, dodajući da su liste već proglašene.

''Ovakvi sporadični incidenti i vandalski napadi nikako ne bi trebalo da imaju uticaja na dalji izborni proces'', zakljčila je Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: