Ne trgujemo svojim prijateljstvima

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ne trguje svojim prijateljstvima i da se principijelna podrška Srbiji o pitanju Kosova ne može promeniti.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

13:58

Default images

"Nameravamo da podržavamo Srbiju. Rusija ne trguje svojim prijateljstvima", rekao je Putin u otvorenom delu razgovora s predsednikom Nikolićem.

Rusiju, kada je reč o Kosovu, zanima principijelan stav, a on se bazira ne samo na prijateljstvu nego i međunarodnom pravu i pravdi, rekao je Putin.

Putin je istakao da to je principijelna pozicija Rusije koja se ne može promeniti.

"Imamo zajedničku prošlost i uveren sam i nadam se da ćemo imati i zajedničku budućnost", rekao je Putin.

Predsednik Nikolić istakao je da su Srbija i Rusija uvek bile na istoj strani.

Putin se sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. U javnom delu tog razgovora, Vučić je zamolio Putina da dozvoli bescarinski izvoz "fijata 500 L" u Rusiju.

"Moskva ne menja stav prema Kosovu"

foto: Tanjug
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Srbija i Rusija imaju čvrste odnose na političkom planu, nagaksivši da se stav Moskve preme pitanju Kosova neće menjati a da Rusija očekuje konstruktivan dijalog sa OEBS kada Srbija dođe na čelo te organizacije.

"Zahvaljujem predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću na pozivu. razgovori su prošli u konstruktivnoj, radnoj atmosferi. I naši trgovinsko-ekonomnski odnosi se razvijaju veoam dobro", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Palati "Srbija".

Kako je dodao kosovsko pitanje se rešava u skladu sa Rezolucijiom SB UN 1244 i Rusija se toga drži i zadržaće isti stav i u budućnosti.

U izjavi medijima, posle razgovora sa pedsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, Putin je zahvalio srpskom rukovodstvu za poziv na obeležavanje godišnjice oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"To je deo naše zajedničke slavne istorije koja nas ujedinjuje", rekao je Putin koji će danas prisustvovati vojnoj paradi povodom 70. godišnjice oslobađanja Beograda.

"Ovo odlikovanje je za Rusiju"

foto: Tanjug
Predsednik Nikolić je odlikovao ruskog šefa države Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Nikolić je ruskom predsedniku dodelio orden za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa izmedju Srbije i Rusije, a obraćajući mu se na ruskom jeziku poručio je: "Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden".

Predsednik Putin se zahvalio na ovom odlikovanju i dodao da ne misli da je uradio nešto veliko da bi ga zaslužio.

"Ja prihvatam ovo odlikovanje kao znak poštovanja i ljubavi Srbije prema Rusiji i ruskom narodu", rekao je Putin primajući orden.

Predsednik Putin je rekao da želi da uveri Srbiju da će se odnosi između Rusije i Srbije razvijati. "Želim da vas uverim da će Rusija, kao i u prošlosti, prihvatiti Srbiju kao najveće saveznike i da ću učiniti sve da se odnosi dalje razvijaju".

Govoreći o saradnji, rekao je da se nada da će ona biti od pomoći u rešavanju svih problema i svih sukoba iz prošlosti Srbije, rekao je Putin.

Odlikovanje dato još u februaru 2013.

foto: Tanjug
Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden 2010. i dodeljuje se predsednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Vladimiru Putinu najviše srpsko odlikovanje dodeljeno je još 22. februara 2013. godine, ukazom predsednika Nikolića. Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvezde.

Ogrlicu čini 19 delova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.
foto: Tanjug
Drugi stepen ordena nema ogrlicu, već se nosi na lenti, odenutoj ukoso preko grudi. Orden Republike Srbije, kao i drugo ordenje, napravljen je od srebra visoke čistoće, sa pozlaćenim delovima, a obojeni delovi izrađeni su od pečenog emajla. Ukupna težina ordena je oko 800 grama, a uz njega se dodeljuje kutija, kao i posebna gramata.

Istovremeno kada i Putina, Nikolić je Ordenom Republike Srbije na lenti (drugog stepena) odlikovao 11 svetskih državnika, među kojima predsednike Jermenije Serža Sargsjana, Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Belorusije Aleksandra Lukašenka, Gruzije Mihaila Sakašvilija, Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, Kirgizije Almazbeka Atambajeva, Moldavije Nikolaje Timoftija, Tadžikistana Emomali Rahmona, Turkmenistana Gurbagulu Berdimuhamedova, Ukrajine Viktora Janukoviča i Uzbekistana Islama Karimova.

Nikolić je tokom 2013. ordenom drugog stepena na lenti odlikovao predsednika Slovačke Ivana Gašparoviča, Kipra Dimitrisa Hristofijasa, Grčke Karolasa Papuljasa, Rumunije Trajana Baseskua, kao i premijera Španije Marijana Rahoja. Posthumno je odlikovan predsednik Venecuele Ugo Čaves.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: