Dogovor Verbića i studenata

Ministar prosvete i SKONUS postigli dogovor - studenti će u narednoj godini imati pet ispitnih rokova, a odobreno je i produženje studentskog staža

Izvor: RTS

Petak, 10.10.2014.

07:25

Default images

Kako javlja RTS, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/2015. godini ostaje isti, odnosno studenti će imati pet rokova.

Uvažen je zahtev SKONUS-a da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011 godine, odnosno 2011/2012. godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija.

Status studenata koji su visokoškolsku ustanovu upisali 2006. godine i kasnije, po zakonu ističe nakon isteka roka dvostrukog trajanja studijskog programa. Zakon, međutim, dozvoljava visokoškolskim ustanovama da na pismenu molbu dozvoli studentu da produži status studenta.

Ministarstvo će u narednim danima uputiti svim visokoškolskim ustanovama snažnu preporuku da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i usliše molbe studenata.

Školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta, ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja.

Stoga, navodi ministarstvo, visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja.

Ovo proizilazi iz već postojećih zakona, što će Ministarstvo u narednim danima potvrditi pravnim tumačenjem.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo u potpunosti saglasno, kao što je ranije najavljivalo, s time da što pre počne izrada novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće predstavnika SKONUS-a i SKASS-a.

Ministarstvo i SKONUS saglasni su da je nužno pronalaženje dugoročnog rešenja nagomilanih problema kvaliteta visokog obrazovanja.

Predstavnici Ministarstva i SKONUS-a u narednom periodu nastaviće razgovore radi rešavanja brojnih pitanja i problema u oblasti visokog obrazovanja.

SKONUS je potvrdio da je postignut dogovor.

"Nakon pet sati pregovora postignut je dogovor sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnolopkog razvoja", navedeno je stranici SKONUS-a na Fejsbuku.

Celodnevni pregovori Ministarstva i SKONUS-a

Studenti i ministar prosvete Srđan Verbić su posle 90 minuta razgovora napravili pauzu u pokušaju da nađu rešenja za studentske zahteve.

Kako je rečeno u pauzi sastanka, oni zajednički pokušavaju da dođu do rešenja, odnosno da nađu pravnu formulaciju za usvajanje studentskih zahteva.

"Ministarstvo je tu da pomogne studentima, ali ne može da izađe iz zakonskih okvira", rekao je ministar Verbić.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Danilo Jeremić rekao je novinarima, da su u Ministarstvu spremni da izađu u susret i da su bliže rešenju, ali da, ukoliko razgovori ne uspeju, studenti ne odustaju od protesta u ponedeljak.

Prethodno je Jeremić rekao da od ministra Verbića očekuje da prihvati zahteve studenata.

"U suprotnom, akademci će organizovati protest ispred Vlade Srbije", rekao je predsednik SKONUS-a, krovne studentske organizacije, koja je u koordinaciji sa studentskim parlamentima univerziteta pre tri dana organizovala protest ispred Ministarstva prosvete.

Tada su akademci razgovarali sa Verbićevim saradnicima ali su, nezadovoljni ishodom, zatražili sastanak s ministrom.

Studenti su tražili šest ispitnih rokova, budžetsko finansiranje apsolventskog staža, produženje roka za završetak školovanja prvoj generaciji "bolonjaca" koji su studije upisali 2006. godine.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju ovi zahtevi nisu rešeni pa studenti, samo mesec dana po usvajanju, traže da se donese novi zakon.

Ministar Verbić juče je rekao da Zakon o visokom obrazovanju, na koji studenti imaju zamerke, nije problem sam po sebi, nego način na koji se sprovodi.

"Studenti očigledno još od ranije imaju loše iskustvo sa implementacijom Zakona, jer znaju šta sve piše u tom propisu a nikada se ne sprovodi", rekao je Verbić Tanjugu i naveo da je i juče imao dva sastanka sa studentima o problemima u visokom obrazovanju.

Ministar je rekao da od današnjeg sastanka sa studentima "mnogo toga zavisi".

"Naravno da se SKONUS pita najviše u ovoj situaciji, međutim, svi studenti imaju pravo na mišljenje i iznošenje stavova. Sada je pravi trenutak da razgovaramo, ako smo propustili priliku da razgovaramao pre nego što je donet Zakon, sada je prilika da pričamo kako će se sprovesti Zakon na najbolji način", istakao je Verbić i dodao da i studenti i Ministarstvo žele da unaprede sistem visokog obrazovanja.

Studenti Filozofskog fakulteta blokirali su zgradu na Studentskom trgu i najavili da će tu ostati do ispunjenja zahteva, a prethodno su studenti Beogradskog univerziteta održali protest ispred zgrade Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: