Zeleni: Ekološki šamar iz EK

Stranka Zeleni Srbije upozorila, posle Izveštaja EK o napretku Srbije u oblasti životne sredine, da je neophodno preduzeti mere kako bi se situacija popravila.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.10.2014.

12:43

Default images

Izveštaj EK, koji je juče predstvaljen, što se tiče zaštite životne sredine u saopštenju se upoređuje sa "ekološkim šamarom", a ukazuje se da "ekološka nebriga izaziva poguban uticaj na zdravlje građana, ali i na finansije i privredu".

Zeleni Srbije, uz konstataciju da u našoj zemlji "ne postoji ekološki autoritet" podsećaju da "ovo nije prvi put da se EU izrazi krajnje negativno o stanju životne sredine u Srbiji i konstatuje da nema napretka". Za to je "najveći problem loša administracija i loše javno upravljanje u oblasti zaštite životne sredine i zato je neophodno osnovati nezavisno Ministarstvo životne sredine i prirodnih resursa, vratiti Fond za zaštitu životne sredine i početi sa programskim budžetiranjem svih kriznih tačaka", navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je u Izveštaju EK "kao vrlo nepovoljno ocenjeno gašenje Agencije za hemikalije i prebacivanje nadležnosti na Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, gde se navodi da je kontrola hemikalija smanjena za 30 odsto".

Naglašava se i da "ni jedan biznis i industrija ne mogu zagadjivati životnu sredinu i uništavati zdravlje ljudi ako želimo da budemo deo EU i ako želimo da postojimo kao država" i da će to što se sada dešava
biti "najveća prepreka integracijama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: