Studenti i ministar bez dogovora

Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete nisu postigli dogovor o studentskim zahtevima.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 07.10.2014.

11:47

Default images

Akademci najavljuju nov protest za ponedeljak 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu dogovor ne bude postignut s resornim ministrom Srđanom Verbićem. Studenti bi s Verbićemom trebalo da razgovaraju u četvrtak, rekao je novinarima predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić nakon razgovora u Ministarstvu prosvete.

On je naveo da je tokom razgovora svako ostao na svojoj poziciji.

Posebni savetnik ministra Milovan Šuvakov je rekao da je za Ministarstvo nerazumljivo zašto studenti sada protestuju, mesec dana nakon usvajanja zakona, te da su vrata tog resora i dalje otvorena za sve predloge.

Oko 2.000 studenata okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Oni su nezadovoljni izmenama Zakona o visokom obrazovanju, usvojenim početkom septembra. Studentima ne odgovara manji broj predviđenih rokova, traže budžetsko finansiranje apsolventskog staža.

Organizatori protesta su Studentska konferencija univerziteta Srbije, krovna organizacija studenata, studentski parlamenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umetnosti.

Protest je završen, a saobraćaj u Nemanjinoj ulici, od Slavije do Resavske ulice, sada je normalizovan.

Oni skandiraju "Zakon neće proći" i "Lopovi" i nose transparente na kojima piše "Curi iz nosa, da nije možda doktorat" i "Studiranje na vodi".

Studenti su pred zgradu ministarstva, u kome će predati svoje zahteve, došli s Voždovca, gde se nalaze Fakultet organizacionih nauka i Fakultet političkih nauka, s platoa na Studentskom trgu, od tehničkih fakulteta kod Vukovog spomenika i iz Studentskog grada.

Kratkoročni zahtevi studenata su da u školskoj 2014/2015. bude šest obaveznih ispitnih rokova, kao i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže jednu godinu po isteku redovnog trajanja studija, kao što je bilo do sada.

Dugoročni zahtevi su - početak izrade novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika, i početak traženja dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.
Studentska konferencija univerziteta Srbije najavila je ranije da će protesti danas biti organizovani i u Novom Sadu i u Kosovskoj Mitrovici, a sutra i u Novom Pazaru.

Najavljeno je i da će Ministarstvu prosvete danas biti predati zahtevi, među kojima su i oni da se ne ukida šesti ispitni rok i omogući budžetsko finansiranje produžene godine.

Petar Debelnogić iz SKONUS-a rekao je za Radio B92 da će se studenti kretati u četiri rute. Debelnogić je pojasnio da će se sve ove grupe studenata u podne sastati na Slaviji, odakle će krenuti ka zgradi Ministarstva prosvete. Kako je rekao, očekuju oko 3.000 studenata na protestu.
Foto: FoNet
Protestima se priključuje i Studentska unija Srbije. Predsednik Unije Nikola Srdić za Radio B92 kaže da su protesti odgovor na provokaciju, jer se svake godine, "desetak dana pred početak školske godine, menjaju pravila po kojima će oni studirati". On kaže da studenti moraju da budu uključeni u izmene zakona koji se njih tiču, ali i u modifikaciji visokoobrazovnog sistema.

Studentska konferencija univerziteta Srbije, u koordinacijii sa studentskim parlamentima državnih univerziteta, organizuje studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima, jer su nezadovoljni zbog usvajanja izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Posle Kragujevca i Niša, protesti će danas biti održani u Beogradu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici.

Ministarstvo prosvete je danas saopštilo da sarađuje s više studentskih grupa koje su iznele svoje predloge i zahteve za buduće promene u oblasti visokog obrazovanja.
Foto: FoNet
Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Danilo Jeremić rekao je pre sastanka studentima da danas protestuju i kolege u Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici i najavio je da će, ukoliko današnji razgovori ne uspeju, u ponedeljak, 13. oktobra, u Beogradu ponovo biti održan protest.

"Ne može da se donosi zakon ako se ne pita 240.000 studenata", rekao je Jeremić i dodao da Ministarstvo prosvete svojim izjavama pokušava da razjedini studente.

Studenti traže šest ispitnih rokova, produženu apsolventsku godinu, kao i da prva generacija bolonjaca, upisana 2005. godine, ne izgubi studentski status.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu nisu podržali protest organizovan ispred zgrade Ministarstva prosvete, jer je veći deo zahteva u nadležnosti tog fakulteta rešen, saopštio je Studentski parlament Pravnog fakulteta.

Napominje se da su se ispred tog fakulteta danas okupili studenti ETF-a u pokušaju da pozovu studente prava u protest ispred Ministarstva prosvete.

Iz Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta tvrde da su, bez obzira na to što je studentima ETF-a to bilo poznato, njihovi predstavnici, na nagovor nekoliko studenata prava, ušli u zgradu Pravnog fakulteta s megafonom i bubnjevima i izazvali pometnju u radu te visokoobrazovne institucije.

''Kako ovaj vid protesta nije izazvao reakciju naših studenata, studenti ETF-a su napustili zgradu Fakulteta'', navedeno je u saopštenju.

Studenti Pravnog fakulteta objašnjavaju da je veći deo njihovih zahteva u nadležnosti Uprave Fakulteta već rešen, a preostali manji deo upućen je, kako kažu, nadležnom Ministarstvu.

To je razlog, kako objašnjavaju, što studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu nisu podržali ovaj protest.

Protest i u Novom Sadu

Studenti Univerziteta u Novom Sadu (UNS) zatražili su na današnjem protestnom okupljanju da prosvetne vlasti u Srbiji što pre počnu ostvarivanje studentskih zahteva i najavili su masovne proteste ako ti zahtevi ne budu ispunjeni.

Više stotina studenata tog državnog univerziteta okupilo se ispred Centralne zgrade UNS-a, noseći državne i zastave pojedinih fakulteta, kao i transparente na kojima je pisalo "ne damo bodove, ne damo rokove", "položićemo i ovaj ispit", "nova vlast, stari problemi"...

Obraćajući se svojim kolegama, predsednik Studentskog parlamenta UNS-a Igor Grajić je rekao da su izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kap koja je prelila čašu studentskog nezadovoljstva.

"Činjenica je da nam je obrazovanje sve skuplje, a plate naših roditelja sve niže", rekao je on i dodao da se studentima neprestano uvode novi nameti, a istovremeno je gradivo na fakultetima "zastarelo i preobimno".

Grajić je rekao da nadležni organi ignorišu studente kada donose odluke koje se tiču njih i njihove budućnosti i zapitao da li su nove zakonske izmene odgovor Ministarstva prosvete na pojavu da sve više mladih i obrazovanih napušta našu zemlju.

"Zahtevi studenata u Novom Sadu su isti kao i onih širom Srbije - u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici", rekao je Grajić.

On je istakao da studenti traže da, umesto pet, bude šet rokova, da se onima koji su studije upisali 2009. produži apsolventski staž za najmanje još godinu, kao i da studentima koji su po bolonjskom sistemu studije upisali 2006., taj status bude produžen za godinu.

Studenti traže i da konačno počne pisanje novog Zakona o visokom obrazovanju koji bi, kako su ocenili, zamenio "ovaj skandalozni".
Posle protestnog okupljanja ispred zgrade univerziteta, studenti su podržali protestnu šetnju između fakulteta u kampusu.

I studenti u Kosovskoj Mitrovici na ulici

Više desetina studenata Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici okupili su se tačno u podne na platou ispred Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljni odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju.

Studenti su nosili transparentena kojim je pisalo: “Šta pije Ministrastvo, plaćamo za sve”, “Poštedite nas vaše štednje”, “Znanje nije roba”, “Zašto nas terate” i slične poruke.

Potpredsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije sa Prištinskog unoverziteta Milan Savić rekao je da studenti traže da u školskoj 2014/2015. godini bude šest obaveznih ispitnih rokova, umesto pet, kao i da oni koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. imaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinu po isteku redovnog trajanja studija.

On je dodao da je današnji protest studenta u Kosovskoj Mitrovici koordinirala i organizovala Studentska konferencija univerziteta Srbije, kao i da je dugoročni zahtev studenata rad na izradi novog zakona o visokoškolskom obrazovanju.

„Dugoročni zahtevi su početak rada na izradi novog zakona o visokoškolskom obrazovanju sa učešćem relevantnih studentskih predstavnika iz cele Srbije. Mogu reći da je ovaj protest koordiniran i organizovan od strane Studentske Konferencije Univerziteta Srbije odnosno SKONUS-a i da mi na njihov zahtev danas protestujemo ovde, odnosno predstavljamo zahteve naših starijih kolega, kao i nase zahteve za ispitne rokove”, rekao je Savić.

Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, nastavićemo sa protestima. Da li će protest biti ovde u našem gradu ili će se protest centralizovati u jedan veliki u glavnom gradu, to ćemo još videti, kazao je on.

Za sada čekamo odgovor Ministarstva, rekao je Savić i podsetio da je bilo ranijih pokušaja da se dogovore predstavnici SKONUS-a i Ministarstva.

"U junu je poslat zahtev resornom ministru za prosvetu i nauku i tehnološki razvoj da prisustvuje sednici SKONUS-a na kojoj su na dnevnom redu bile ove tacke. Ministar se oglušio o taj zahtev, takođe je pre nekih 20 dana poslat dopis u Vladu da nas prime, ali još uvek nemamo odgovor“, istakao je on.

Subotički studenti u protestnoj šetnji

Stotinak studenata subotičkih fakulteta održali su danas protestnu šetnju centrom grada, čime su se pridružili svojim kolegama iz cele Srbije.

Studenti su nosili transparente s natpisima "Studiranje nije trošak nego investicija", "Studiranje = bankrotiranje?!", "Stop pljački studenata", "Student nije zapalio, ali…".

Protest je započet kod Ekonomskog fakulteta, odakle je kolona krenula do Građevinskog fakulteta, nakon čega su uz zvuke pištaljki prošetali naseljem Radijalac i Korzoom do zgrade nekadašnjeg Sokolskog doma u Parku Ferenca Rajhla. Protestna šetnja završena je ispred Gradske kuće.

Nemanja Dragičević, jedan od predvodnika protesta, izjavio je da su studenti na ovaj način izrazili nezadovoljstvo zbog rešenja novog Zakona o visokoškolskom obrazovanju,kao i studenti iz drugih gradova koji su na ulicama.

Oni, po njegovim rečima, žele da se vrati šest ispitnih rokova i apsolventska godina, za koje tvrde da su im ovim zakonom ukinuti.

"Ta peta godina će sada morati da se plati iako neki imaju jedan, dva ili tri ispita. Iznos se razlikuje od fakulteta do fakulteta, ali cene školarine u svakom slučaju za trenutno stanje naših roditelja i ljudi koji rade su previsoke", rekao je Dragičević novinarima.

On je dodao da naredni koraci zavise od dešavanja do 15. oktobra, za kada je zakazan centralni protest svih studenata iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: