"Sarađujemo sa studentima"

Ministarstvo prosvete je saopštilo da sarađuje s više studentskih grupa koje su iznele svoje predloge i zahteve za buduće promene u oblasti visokog obrazovanja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.10.2014.

09:32

Default images

O njihovim predlozima se vodi rasprava, a Ministarstvo je, kao što je to ranije i navedeno, spremno da uđe u dijalog sa svim predstavnicima studenata i organizacija i očekuje njihovu saradnju u promenama koje se odnose na budućnost visokog obrazovanja u Republici Srbiji.

Samo tokom ove nedelje Ministarstvo se obavezalo na razgovore s predstavnicima pojedinih studentskih grupa koji su peticijom prikupljali podršku za promene u ovoj oblasti.

Istovremeno, dogovoren je i sastanak sa studentima prorektorima i predsednicima studentskih parlamenata tri univerziteta - beogradskim, niškim i kragujevačkim.

Zanimljivo je, međutim, da i pored ove intenzivne saradnje i komunikacije s predstavnicima raznih studentskih grupa, među njima nisu i predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), koji su vođe aktuelnog studentskog protesta.

Naime, predstavnici SKONUS-a ni u jednom trenutku nisu zatražili razgovor s predstavnicima Ministarstva, niti izrazili svoje neslaganje sa Zakonom o visokom obrazovanju zbog čijih odredaba, kako tvrde, upravo i protestuju.

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, koji uređuje broj ispitnih rokova, budžetsko finansiranje apsolventskog staža, kao i rok za završetak studija, stupile su na snagu početkom septembra, a javna rasprava o njemu trajala je tokom jula ove godine.

Studenti su svoje neslaganje sa izmenama mogli da pokažu u svim fazama donošenja izmena ovog zakona, pa čudi njihova odluka da proteste zakazuju mesec dana po završetku ovog dugotrajnog procesa, kada je Zakon već stupio na snagu i kada je akademska godina već počela, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: