Kameron: To je to, nema rasprave

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da je posle referenduma vreme da Ujedinjeno Kraljevstvo krene napred i da nema mesta preispitivanju rezultata.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

08:01

Default images

"Pitanje nezavisnosti je rešeno bar za jednu generaciju, a možda, kako to kaže Aleks Salmond, možda i zauvek. Bilo je ispravno to što smo poštovali želju naroda Škotske da se izjasne. Sada nema mesta za nedoumice i rasprave. Nema mesta za ponavljanje", rekao je Kameron.

Kameron je naveo da su svi čuli volju naroda Škotske i poručio onima koji su zaokružili "da" da ih čuje.

"Sada je vreme da naše Ujedinjeno kraljevstvo stane zajedno i krene napred. To je osećanje koje ne dele samo ljudi u ovoj zemlji, već širom sveta", rekao je Kameron.

On je podvukao da je referendum dao jasan rezultat koji je sačuvao zemlju i četiri nacije zajedno, kao i da je vreme za paket kojim su Škotskoj obećanja šira ovlašćenja.

"Kao i milioni ljudi, ja sam oduševljen rezultatom. Mi smo ponudili plan za dalje i to ćemo uraditi i u parlamentu. Postaraćemo se da ono što smo najavili bude ispunjeno u potpunosti", rekao je on.

Dodao je i da bi, isto kao što će Škoti ubuduće glasati o važnim pitanjima, to trebalo da bude omogućeno i Englezima, kao i Velšanima i građanima Severne Irske.

Kameron je rekao da je vreme za bolju zajedničku budućnost i dodao da je važno to što je Britanija zemlja u kojoj se ovakva pitanja rešavaju mirno, glasačkom kutijom.

Potpredsednik vlade Velike Britanije Nik Kleg je rekao nešto ranije da je "oduševljen značajnom odlukom naroda u Škotskoj da očuvaju porodicu naroda za naredne generacije".

"Glas protiv nezavisnosti jasno nije bio i glas protiv promena i zato sada moramo pravovremeno i u celosti reagovati radikalnim paketom i davanjem novih, većih ovlašćenja Škotskoj", rekao je Kleg.

On je rekao da Britanci zajedno imaju bolju poziciju u modernom svetu.

"U opasnom i nesigurnom svetu, nemam nikakvu sumnju da smo snažniji, bezbedniji i prosperitetniji zajedno, nego što bismo ikada mogli biti da smo razdvojeni", rekao je on.

Kleg je naveo da odluka naroda u Škotskoj označava ne samo početak novog poglavlja za Škotsku u Velikoj Britaniji, već i početak širih reformi u celoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: