Šetland: Otcepljenje od otcepljenih

Škotsko "da" na današnjem referendumu bi verovatno pokrenulo lavinu pokušaja prekrajanja granica širom Evrope, ali možda i jedno otcepljenje u novoj državi.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

14:56

Default images

Šetlandska ostrva, arhipelag oko kog se nalaze bogata nalazišta nafte, mogla bi da razmotre opciju da postanu samoupravna teritorija u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, pre nego da ostanu deo eventualne nezavisne Škotske, rekao je škotski državni sekretar i zamenik lidera škotskih liberalnih demokrata Alister Karmajkl.

"Ako na Šetlandu ljudi snažno glasaju protiv nezavisnosti, a u celoj Škotskoj 'da' zaokruži tanka većina, onda bi otpočeli razgovori o poziciji Šetlanda i o raznim mogućnostima, koje bi bile otvorene", rekao je on za "Gardijan".

On je rekao da bi Šetlandska ostrva mogla lako da postanu nešto slično Ostrvu Men, koje nije deo Ujedinjenog Kraljevstva, već uživa status samoupravnog krunskog poseda ili pak automomna oblast nalik Farskim ostrvima, koja su deo Kraljevine Danske, ali imaju sopstvenu nadležnost u svemu, osim u odbrani i spoljnim poslovima.

Takav stav na Šetlandskim ostrvima (čiji su delovi svojevremeno bili u žiži javnosti zbog zahteva da se samostalno otcepe od Ujedinjenog Kraljevstva), mnogi vide kao veliki udarac na nešto što se vidi kao krunski argument "kampanje za otcepljenje" i Aleksa Salmonda - naftu.

Naravno, na drugoj strani je i utisak da je to samo deo atmosfere "finog zastrašivanja" iz "kampanje protivnika otcepljenja".

Ipak, na pitanje da li pristalice nezavisnosti ne bi trebalo da uzmu zdravo za gotovo nalazišta nafte posle eventualnog "da", Karmajkl kaže:

"To bi bila jedna od tema o kojima bismo želeli da razgovaramo. Međutim, ne želim da predviđam gde bi ti razgovori mogli da nas odvedu."

Reakcija je brzo stigla od onih koji zagovaraju škotsko "da":

"Škotske ostrvske zajednice će imati veću kontrolu nad svojim lokalnim ekonomijama, prirodnom okruženju i imaće svoje predstavnike u srcu vlasti nezavisne Škotske. Glas za 'da' je u osnovi nešto što daje moć narodu i zajednicama širom Škotske, uključujući i one na ostrvima", rekao je portparol Salmondovog kampa.

Inače, Šetlandi su tradicionalno većinski protiv nezavisnosti Škotske (i sebe kao dela takve nove države), jer zbog istorije, norveških korena, ali i naftne industrije pre sebe vide u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Na referendumu 1979. godine, protiv otcepljenja je bilo 73,02 odsto stanovnika ove regije, najviše u celoj Škotskoj, a iako se ove godine ne očekuje toliki broj listića na kojima će biti zaokruženo "ne", Šetlandi bi ponovo trebalo da budu najčvršće opredeljeni deo Škotske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: