"Pretučeni Nemac znatno bolje"

Stanje povređenog nemačkog državljanina D. H. (27), napadnutog noćas u Brankovoj ulici, sada je znatno bolje i on se probudio, rekao je ambasador Nemačke.

Izvor: B92

Subota, 13.09.2014.

15:19

Default images

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je da je povređeni mladić svestan, pokreće ruke i noge i može da priča.

Pacijent je operisan u sali za neurohirurgiju jer je imao krvarenje u mozgu i hematom koji je otklonjen. Jutros je odvojen od respiratora, komunikativan je, svestan, a postoperativni tok je u redu", naveo je Ristić i dodao da je pacijent "u dobrom stanju".

"On je za sada dobro, ali je teško prognozirati njegovo zdravsteno stanje, važno je da se probudio i da mu je stanje pozitivno", rekao je ambasador Hajnc Vilhelm.

Nemački ambasador izrazio je nadu u puni oporavak nemačkog državljanina.

Vilhelm je zahvalio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na tretmanu povređenog mladića kao i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na brzoj i efikasnoj istrazi.

Nemački ambasador je u zajedničkom obraćanju sa ministrom zdravlja i policije ponovio da je šokiran događajem od prošle noći.

On je rekao da je obišao povređenog mladića pre nekoliko sati, da je bio budan i da je sa njim razgovarao i da mu je on rekao da se ne seća šta se prošle noći dogodilo.

Vilhelm je ponovio reči ministra Lončara da treba sačekati 24 sata kako bi se moglo dati pravo stanje pacijenta i izrazio nadu u njegov puni oporavak, kao i da neće imati neke trajne posledice.

Kako je naveo, tretman koji je pacijent dobio u Urgentnom centru više nego dobar.

On je zahvalio ministru policije na tome što je odmah naložio urgentnu policijsku istragu i što je ona već dala neke rezultate, kako bi napadači bili uhvaćeni i privedeni pravdi zbog ovgo nesrećnoog incidenta. "Molimo se za njegovo zdravlje", rekao je ambasador.

"Policija istražuje slučaj i ne znamo nikakve detalje šta se desilo i kako se desilo", rekao je nemački ambasador, dodajući da policija obavlja istragu i da je razgovarao sa minstrom policije pre tri sata i da mu je preneo da policija čini sve što je moguće da se slučaj razreši.

Pomoćnik direktora Urgentnog centra Dušan Jovanović rekao je ranije danas Tanjugu da je mladić dovezen u tu ustanovu sa teškim povredama glave i telesnim povredama, da je imao krvarenja u moždanim ovojnicama i da je operisan.

Mladi Nemac, učesnik LGBT konferencije, teško je povređen prošle noći u centru Beograda. Njega su pretukli nepoznati napadači, za kojima policija traga. Zbog tog napada LBGT aktivisti organizovali su protestnu šetnju.

"Srbija neće tolerisati nasilje"

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najoštrije je osudila napad na nemačkog državljanina, LGBT aktivistu, kao i svaku drugu vrstu nasilja i pretnju nasiljem.

"Očekujem da će svi počinioci biti adekvatno kažnjeni", rekla je Joksimovićeva. Ona je istakla da država neće tolerisati nasilje i da će učiniti sve da obezbedi mogućnost slobode okupljanja i izražavanja različitosti.

Zaštitnik građana Saša Janković večeras je osudio napad na LGBT aktivstu iz Nemačke koji je pretučen u Beogradu, istakavši da su državni organi dužni da obezbede da sigurnost.

"Država Srbija mora biti sigurna za sve koji borave u njoj, a organi javne vlasti dužni su da obezbede poštovanje prava svih", saopštio zaštitnik građana.

Napad je osudila i zamenica zaštitnika građana zadužena za rodnu ravnopravnost i prava deteta Gordana Stevanović, dodaje se u saopštenju.

Predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Emila Spasojević oštro je osudila ovaj incident i dodala da je nedopustivo da se takve stavari i dalje dešavaju u Beogradu.

"Noćas je povređen gost konferencije koja se bavi ljudskim pravima i poruka koju je trebalo da pošaljemo u svet je da Srbija nastoji da poboljša položaj manjina u ovoj zemlji. Međutim, ovo što se desilo u svet šalje drugu sliku", naglasila je Spasojević.

Ona je dodala da Poverenica za zaštitu ravnopravnosti najoštrije osuđuje ovaj događaj i zahteva da se pod hitno pronađe počinilac ili grupa počinilaca.

Oštre osude napada

Komitet pravnika za ljudska prava i demokratiju zahteva od državnih organa da se pronadju i kazne počinioci nasilja nad nemačkim državljanom, prosle noći u centru Beograda.

Očekujemo, kaže se u saopštenju ove organizacije, da policija i tužilaštvo otkriju i saopšte javnosti motive napada, kako bi se utvrdilo da li je u pitanju zločin iz mržnje.

Pored adekvatne istrage i kažnjavanja počinilaca očekujemo od države da ovaj brutalni napad javno i beskompromisno osudi i da ga ne koristi kao potvrdu da pojedina prava, poput slobode okupljanja, u Srbiji ne mogu biti garantovana.

Takodje od medija očekujemo objektivno izveštavanje, ukazivanje na motive, kao i jasnu osudu, a ne tabloidizaciju ovog zločina, kaže se u saopštenju Komiteta pravnika.

Oštru osudu u saopštenju danas su saopštili i predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, Liberalno demokratska partija, Libertarijanski klub Libek i druge organizacije i pojedinci.

"Ono što se sinoć dogodilo, užasan napad na nemačkog državljanina, samo zato što je stranac ili zato što je drugačije orijentacije, to je zli duh ksenofobije, mržnje i šovinizma", rekao je lider DS Bojan Pajtić i dodao: "Takve pojedince treba da preziremo i da ih oštro kažnjavamo. Bez milosti. Jer novac se može pozajmiti. Obraz nikako. Samo jedno nacionalno dostojanstvo imamo. Ako ga izgubimo, izgubićemo ga zauvek".

"Zahtevamo od policije da hitno reaguje i pokaže da u Srbiji vladaju institucije. Naša vlast mora da pošalje jasnu poruku da prestaje da se povlači pred nasilnicima i siledžijama", poručili su iz LDP-a.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić kaže da je incident u kom je povređen nemački državljanin još jedan dokaz kako LGBT populacija živi u Srbiji.

Pojedinačni incidenti šalju lošu i nerealnu sliku

Predstavnici nevladinih organizacija oštro su osudili noćašnje prebijanje nemačkog državljanina i istakli da je to pojedinačni incident koji šalje lošu i nerealnu sliku onoga što Beograd i Srbija jesu.

Predstavnica NVO Građanske inicijative Vladica Jovanović kaže da je stav te nevladine organizacije sumiran u transparentu "Moja Srbija ne ubija", koji su nosili na današnjem protestu povodom noćašnjeg napada.

"Naše je uverenje da ovaj incident pruža jednu lošu sliku, nerealnu sliku, onoga što Beograd i Srbija jesu. Zbog toga pozivamo nadležne da obelodane, istraže i na kraju kažu koji su bili motivi ovog zložina, kako bi svi mogli da reagujemo da se to u budućnosti više ne dešava", rekla je Jovanović Tanjugu.

Predstavnica hrvatske NVO "Kontra" Sanja Juras kaže da je važno da se državne institucije "nose na odgovarajući način sa zločinima iz mržnje" i da se bave promovisanjem tolerancije i poštovanjem ljudskih prava posebno marginalizovanih grupa, osoba druge nacionalnosti i seksualne orjentacije.

"Izuzetno je važno da se država odnosi na odgovarajući način prema ekstremisičkim grupama, da sprečava nasilje i da osigurava na odgovarajući način javna okupljanja", naglašila je Juras.

Ona je Tanjugu rekla da je važno da država reaguje aktivno u slučajevima nasilja prema pripadnicima manjina, da takvi slučajevi budu strogo kažnjeni i da predstavnici državnih institucija javno reaguju i osude takve napade.

Juras kaže da i u Hrvatskoj još uvek ima problema sa sankcionisanjem zločina iz mržnje, ali i da se "beleže pozitivni primeri rešavanja takvih slučajeva".

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Aleksandra Nestorov kaže da je noćašnji incident pokazatelj da je nasilni obrazac prihvaćen kao obrazac za rešavanje problema i da niko nema nikakav ozbiljan odgovor na nasilje.

Kako bi se stanje popravilo, Nestorov kaže da sva državna tela u svakom svom javnom nastupu treba da kažu da podržavaju gejeve, lezbejke, trans osobe, Rome, Romkinje, osobe sa invaliditetom i sve one "koji su u ovoj zemlji izloženi dramatičnoj diskriminaciji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: