"Nastavićemo slučaj Aćif efendije"

Novi saziv BNV će nastaviti većinu započetih projekata, među kojima je i postupak rehabilitacije Aćif efendije, kaže Edin Gudžević.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

18:25

Default images

Portparol SDA Sandžaka Edin Gudžević na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da će novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) nastaviti većinu projekata BNV u tehnčkom mandatu jer "sve što je do sada radilo bilo je u interesu Bošnjaka".

Među započetim projektima, koje će nastaviti novi saziv BNV, je i postupak rehabilitacije ratnog predsednika opštine Novi Pazar Aćifa (Bljute) Hadžiahmetovića -Aćif efendije.

"Aćif Hadžiahmetović je ubijen samo zato što je Bošnjak. On se borio za slobodu i pravdu, kako bi nama obezbedio bilju budućnost. Takvi ljudi zaslužuju da im se odaju počasti i da istorija bude prikazana javnosti onakva kakva jeste, a ne kako je pokazuju internet portali i tabloidi", naglasio je Gudžević.

Aćif evendija je streljan u januaru 1945. godine pod optužbom da je saradivao sa okupatorom u Drugom svetskom ratu, da je počinio ratne zločine nad Srbima u gradi i selima izmedu Novog Pazara i Raške i da je odgovoran za proterivanje Jevreja iz ovog grada.

BNV u tehničkom mandatu pred Višim sudom u Novom Pazaru pokrenulo je postupak za rehabilitaciju Aćif efendije 2008. godine po starom, a onda u jesen 2012. godine po novom zakonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: