"Država da bude servis građana"

Kori Udovički izjavila da će do 2016. biti jasno određene zarade, planovi rada i strukture s kojima državu treba pretvoriti u servis građana i podršku privredi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.08.2014.

21:08

Default images

Potpredsednica Vlade Srbije je za RTS rekla da očekuje da će se broj zaposlenih u javnoj upravi, kojih sada ima oko 550.000, godišnje smanjivati za oko pet odsto.

"To, medjutim, nije najvažnije, već je važnije da se promeni struktura zaposlenih", rekla je Udovički.

Komentarišući Akcioni plan za reforme donet za naredne dve godine, i predstavljen na nedavno održanoj osnivačkoj sednici Saveta za reformu javne uprave, i problem sa brojem agencija u Srbiji, ona je rekla da prva zabuna oko tog problema dolazi od toga što se svašta naziva agencijom.

"Ukoliko pod agencijom podrazumevate i Geodetski zavod, i posebne organe kao što je Zavod za statistiku, onda ih ima više od sto'', rekla je Udovički i dodala da čak i da su sve to agencije, tu ima ''nekoliko hiljada zaposlenih, u vrh glave''.

Prema njenim rečima, vlada želi da agencije podvede pod jasan i uredjen sistem, jer ima onih koje su nastale sa nezavisnošću za koju nema opravdanja.

'To ćemo da snimamo do kraja godine, a tokom 2015. da restrukturiramo, a neke da eliminišemo", najavila je Udovički.

Upitana da li to znači da država ne zna koliko agencija ima, Udovički odgovara da to zavisi kako se to definiše.

"Tačno je da ne postoji jedan potpuno pouzdani registar, niti zakonski okvir koji bi od sada pa i ubuduće kad nešto pravimo odredili šta i u šta spada i pod kaavu regulativu mora da se podvede", rekla je Udovički za RTS.

Komentarišući poredjenje kritičara da u Nemačkoj ima desetak agencija, kao i da je to prosek EU, Udovički kaže da je to samo stvar terminologije.

"Ako brojimo sve što smo mi stavili u naših 100, i Nemačka ima više od desetak. Često se brka, postoje nezavisna i regulatorna tela, njih je naravno manje. To su recimo NBS ili zaštitnik gradjana", rekla je Udovički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: