Osečina: Klizišta koče obnovu kuća

U opštini Osečina još nisu sanirane posledice poplava. Ovaj kraj bio je na udaru u maju, ali i nedavno, u avgustu. Šteta je procenjena na oko 460 milona dinara.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

16:45

Default images

Izdato je 84 rešenja za sanaciju obejkata, ali veliki probelm predstavljaju kližišta, za koja i dalje nema rešenja. Branimiru Damnjanoviću iz sela Gunjaci, spavaća soba je na tavanu štale. Ovde spava od maja, kada mu je klizište uništilo dom.

"Tako moram da spavam, gde da spavam? Ne mogu biti pod drvetom, da kiša pada na mene. Ja sam milsio da budemo pod kišobranom nas dvoje", kaže Branimir Damnjanović.

U kuću isopod koje i danas podrhtava tlo, dolazi po hranu sa suprugom Desankom.

Uz oprez, neposredno uz vrata ručaju, kako bi u slučaju nove nepogode, sačuvali život.

"Dolazila komisija i kažću da kuća ide dole, a ne gore. A da li bi oni legli ovde da spavaju?", kaže Desanka Damnjanović.

Od dana kada je obližnje brdo krenulo, žive u strahu, ali odavde nemaju kud.

"Gde da idem? Sin kaže nemoj tata, a meni dođe da se ubijem", kaže Branimir.

Slična slika i kod prvog komšije, pa je kuća ispražnjena a oni spavaju u pomoćnoj zgradi.

"Kad kiša pada, strahuješ da li ćeš ostati živ ili nećeš", kaže Zoran Damnjanović.

Osečina se još nije oporavila od poplava.Vinka Alimpić se iselila iz kuće i živi kao podstanar. Povadila je parket, obila zidove, i čeka pomoć.

"Nisam ništa popravljala. Nemam ni para, ja sam penzioner", kaže Vinka Alimpić.

Kuću Milene Nedeljković voda je dva puta plavila, u maju i avgustu. Zbog straha od novih poplava još se nije vratila da živi ovde.

"Ovo smo morali da obijemo da bi se sušilo. Dali su nam pomoć za treu kategoriju i ništa više", kaže Milena Nedeljković.

Šteta je procenjena na 460 milona dinara, što je za trećinu više od godišnjeg budžeta opštine Osecina, pa ovde čekaju na pomoć države.

"Opština Osečina je izdala 87 rešenja, i u postupku je još 15-ak. Većina tih objekata u samom centru opštine, kaže Nebojša Stevanović, predsednik opštine Osečina.

Temperatura se ovih dana tokom noći spusti na nekoliko stepeni, pa se mnogi brinu šta će biti za mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: