Zahtev za hitno raseljenje stanara

Resorno ministarstvo naložilo je Građevinskoj direkciji Srbije da hitno obezbedi smeštaj za stanare iz naselja "Mileva Marić Ajnštajn" na Novom Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

15:52

Default images

To mora da se učini kako bi se otklonile pretnje po zdravlje ljudi.

Reč je o stanarima u takozvanim "smrdljivim zgradama" koje su izgrađene od toksičnih materijala zbog čega oni imaju veće vrednosti štetnih materija u organizmu.

"Insistiramo na utvrđivanju odgovornosti svih u ovom slučaju, posebno izvođača radova i kompanije 'Ekosekund', jer su prilikom gradnje koristili, odnosno, prometovali materijal koji u sebi sadrži povećane koncentracije fenola i pozivamo tužilaštvo da reaguje u ovom slučaju", poručilo je Ministarstvo građevinarstvo, saobraćaja i infrastrukture. Kako se ovakvi slučajevi ne bi dešavali, Ministarstvo je nedavno objedinilo rad svih inspekcijskih službi i pojačalo kontrole. Rad inspekcijskih službi će se ocenjivati i ovakvi propusti više neće biti mogući. "Podsećamo i da je prethodno Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine 30. jula 2013. godine podnelo prijavu za privredni prestup protiv firme 'Ekosekund' i odgovornog lica u tom preduzeću za proizvodnju oplatola koji sadrži otrovni fenol", navedeno je u saopštenju. Dodaju i da se sva dokumentacija, kojom Ministarstvo građevinarstva raspolaže u slučaju naselja "Mileva Marić Ajnštajn" nalazi se na njihovoj veb stranici www.mgsi.gov.rs. Prethodno je Katarina Konc iz Građevinske direkcije Srbije za B92 rekla da "smrdljive zgrade" verovatno neće morati da se ruše, već da će se naći rešenje kako da se stanovi u tim zgradama očiste.

"Na našu sreću imamo naznaka da to ide u dobrom smeru, da će moći da se sanira. Nećemo još da govorimo o konkretnim metodama, jer to nije stvar građevinske i arhitektonske struke već isključivo hemijsko-tehnološke. Kad eksperti daju svoje mišljenje, jasan elaborat, plan sanacije, metode koje treba da budu sprovedene, mi ćemo odmah o tome obavestiti javnost", rekla je ona i dodala da se Građevinska direkcija Srbije, osim Institutu u Vinči, obraćala i većem broju stranih institucija radi sanacije spornih zgrada na Novom Beogradu.

U međuvremenu, republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnosi prijave protiv firme koja proizvodi toksični materijal s fenolom.

U inspekciji za B92 kažu da nisu dozvolili firmi Ekosekund da ponovo stavi u promet oplatol, za koji se veruje da je izazvao probleme u zgradama na Novom Beogradu. Iz inspekcije demantuju jučerašnje navode firme Ekosekunda da joj je pre tri dana ukinuta zabrana proizvodnje oplatola.

"Jednostavno to nije tačno. Znači, privremena zabrana je na snazi i privremena zabrana za tretman opasnog otpada ulja, emulzija, zauljenih voda, koja važi i za Ekosekund. Važiće sve dok oni ne ispune uslove iz rešenja, kako im je dato. A uslovi iz rešenja su da preko akreditovane laboratorije dostave dokaze o eventualnoj štetnosti proizvoda na životnu sredinu, a oni to još uvek nisu dostavili", kaže Želko Pantelić iz republičke Inspekcije za zaštitu životne sredine.

On dodaje da je podneta prijava za privredni prestup protiv Ekosekunda po Zakonu o hemikalijama, jer do 31. marta nisu izvršili upis u registar hemikalija. Stiže i nova prijava, zato što Ekosekund nije uradio sve u skladu s dozvolom za upravljanje otpadom.

"Ući ćemo u reviziju te dozvole zato što je ona prilično stara i izdata je pre novog seta zakonskih propisa iz oblasti upravljanja otpadima koji je u međuvremenu izašao", kaže Pantelić.

Većinski vlasnik firme Ekosekund Nebojša Atanacković nije želeo pred kameru. On nam je u telefonskom razgovoru rekao da nije tehnolog i tvrdio je da kao suvlasnik firme ne snosi odgovornost za posledice koje su nastale upotrebom spornog materijala koji je proizveo Ekosekund.

Iz policije, i pored zahteva B92 da kažu dokle se stiglo sa istragom povodom prijava zbog "smrdljivh zgrada" za sada nema odgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: