Stipendije za studiranje u FR

Studenti iz Srbije, koji žele da studiraju u Francuskoj, imaju još jednu mogućnost da ispune svoje želje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2014.

19:49

Default images

Danas je, naime, potpisana Konvencija o saradnji između ambasade Francuske u Srbiji i Fondacije za obrazovanje princa Aleksandra Drugog Karađorđevića.

Kako je saopštio Beli dvor, Konvenciju o saradnji potpisali u ambasadi Francuske ambasade te zemlje Fransoa Gzavije Denio i direktor Fondacije Dušan Babac.

Potpisana konvencija predviđa da ambasada Francuske među kandidatima za stipendiju Fondacije odabere po određenim kriterijumima one studente koji će dobiti i dopunsku stipendiju francuske vlade, koja pokriva troškove obaveznih osiguranja u Francuskoj i daje status stipendiste francuske vlade koji omogućava korišćenje drugih raznih pogodnosti tokom studija.

Kada je reč o kriterijumima za dobijanje stipendije, u obzir će se uzeti uspeh na studijama, da je reč o studijama master nivoa iz oblasti egzaktnih, inženjerskih i prirodnih nauka, kao i iz oblasti prava i političkih nauka.

Novi program sufinansiranih stipendija pridružuje se postojećim programima stipendija ambasade Francuske u Srbiji, zahvaljujući kojima će više od 50 studenata iz Srbije u 2014. i 2015. studirati kao stipendisti francuske vlade u Francuskoj.

Mobilnost srpskih studenata, koja spada u prioritete ambasade Francuske u Srbiji, omogućava Srbiji da se osloni na frankofonu elitu na svom putu ka Evropskoj Uniji, navodi se u saopštenju.

Osnovni cilj Fondacije za obrazovanje je da omogući najboljim studentima srpskih univerziteta da nastave svoje obrazovanje na prestižnim inostranim visokoškolskim ustanovama, da bi po povratku u zemlju stečena znanja upotrebili u najboljem interesu zemlje.

Radi ostvarivanja ciljeva Fondacija prvenstveno radi na povezivanju srpskih visokoobrazovnih institucija sa uglednim evropskim i američkim ustanovama inicirajući i stvarajući platforme za dugoročnu saradnju, čime se Fondacija trudi da mladim akademcima iz Srbije otvori vrata prema svetu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: