Voda u Inđiji nije za piće

Sanitarni inspektor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo doneo je rešenje o zabrani upotrebe vode za piće u Inđiji, jer je hemijski neispravna.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.07.2014.

11:22

Default images

Navedeni rezultati ispitivanja uzoraka vode proističu iz problema pedologije zemljišta na području cele Vojvodine, a ogledaju se u povišenoj koncentraciji nitrita, navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsednika opštine Inđija.

Građanima se preporučuje da ne piju vodu za piće, uz napomenu da je korišćenje vode za sve druge namene (tehnička voda) dozvoljeno.

U saopštenju se naglašava da je voda mikrobiološki i bakteriološki savršenog kvaliteta i da nema opasnosti za građane, te se ne može ni u kakvom slučaju situacija porediti s onom u Odžacima ili u Užicu.

Imajući u vidu problem kvaliteta vode u Vojvodini, opština Inđija je izgradila fabriku vode.

Međutim, ta fabrika zbog nedovoljne količine vode preko leta ne može da funkcioniše, pa će biti u funkciji u narednih 60 dana, kako bi se novonastali problem prevazišao.

Iz opštine Inđija pozivaju Vladu Srbije da pomogne lokalnim samoupravama u Vojvodini, posebno opštini Inđija, koja je uložila 20 miliona evra, izgradnjom novih bunara, odnosno rezervoara vode sredstvima fondova EU, kako bi fabrike vode mogle neprestano da funkcionišu i da se ovakve situacije ne bi ponavljale, navodi se u saopštenju.

Analize Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Agencije za zaštitu životne sredine i nadležnih na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodnomatematičkog fakulteta u Novom Sadu pokazale su da je u Vojvodini higijenska ispravnost vode za piće najviše ugrožena.

U najvećem delu Vojvodine, navodi se u istraživanjima, za piće se koriste podzemne vode koje su lošeg kvaliteta, jer u njima ima arsena, koji je kancerogen, natrijuma koji nije toksičan, ali koji u vodu donosi previše soli.

Voda za piće, dodaje se, u Vojvodini ima i povišen procenat gvožđa i mangana, kao i amonijaka koji utiče na razvoj mikroorganizama u cevovodima.

Inače, vodu za piće u Zrenjaninu zabranjeno je piti već deceniju, a velikih problema ima i u opštini Odžaci, gde je trenutno na snazi zabrana upotrebe vode u Karavukovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: