Nikolić: Više od 1,8 milijardi evra

Pedsednik Tomislav Nikolić je rekao da je za Srbiju na Donatorskoj konferenciji opredeljeno 995 miliona evra najpovojnijih kredita i potpuno slobodnih sredstava

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

19:28

Default images

"Prikupljeno je ukupno 1.846 miliona evra, od toga 995 miliona za Srbiju, što najpovoljnijih mogućih kredita, što potpuno slobodnih sredstava, koja se dodeljuju da se izvučemo iz nevolje i otklonimo sve posledice poplava", rekao je Nikolić Tanjugu.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je odmah posle donatorske konferencije da je Srbiji i BiH na raspolaganju oko 1,7 milijardi evra sredstava po različitim osnovama, ali je kasnije precizirao da je prikupljeno nešto više novca tačno 1.846 miliona evra.

“To je novac na koji mogu da računaju obe zemlje po različitim osnovama. Nešto su direktne donacije država, nešto su povoljni krediti, nešto su krediti koje do sada nismo iskoristili pa će biti preusmereni. U sve ovo nije uračunat Fond solidarnosti EU za koji tek treba da konkurišemo”, rekao je Nikolić za B92 nakon konferencije.

Nikolić je naveo da je ponosan što je Srbija predložilia održavanje donatorske konferncije i da se ovim pokazalo koliko je saradnja između Srbije i BiH dobra.

“Svi donatori su dobro obavešteni o razmerama katastrofe koja nas je pogodila i videli su da nismo preuveličali štetu koja je nastala”, rekao je Nikolić.

Kada se uzmu donacije, kao i povoljni krediti koji su nam stavljeni na raspolaganje, Nikolić je ocenio da je ponuđena pomoć dosta veća od očekivane.

“Sada je najvažnije da i Vlada Srbije odredi proverene ljude koji će voditi računa kako će se ova pomoć trošiti. Za šest meseci imaćemo novu donatorsku konferenciju na kojoj će se proveriti kako je novac potrošen”, rekao je Nikolić.

Nikolić je nakon donatorske konfernecije poručio da građani iz ugorženih područja nemaju razloga za zabrinutost i da će im domovi biti obnovljeni, ne do zime, već do jeseni.

“Ovo šta smo danas dobili će znatno relaksirati pozijicu vlade i pomoći će da uđemo u radove i obnovu. Za dva do tri meseca niko neće imati razloga da protestuje i da brine. Nećemo se s ovim igrati, niti šaliti. Od ovoga ne zavisi samo gde će građani dočekati zimu, već i da li ćemo mi izgubiti obraz”, poručio je Nikolić.

“Novac najpre za energetiku i poljoprivredu“

Direktor Kancelarije za obnovu posle poplava Marko Blagojević rekao je da je donatorska konferencija protekla bolje nego što se očekivalo i da će prikupljni novac pre svega biti iskorišćen za rekonstrukciju energetskoj šitema i oporavak poljoprivrede.

"Atmosfera je bila izuzetno pozitivna i pojavilo se mnogo manjih donatora koje nismo očekivali", rekao je Blagojević Tanjugu.

Mnogi donatori su dali samo ukupnu cifru za obe zemlje, a sem toga veoma veliki broj donacija koje su na ovoj konferenciji licitirani već je ranije upućen u vidu bilateralne pomoći, rekao je Blagojević i dodao da su neke zemlje rekle da će tek odlučiti o bilateralnoj pomoći.

On je ukazao da predstoji ozbiljan posao da se sve donacije saberu, što neće biti moguće završiti još neko vreme.

Upitan na koji način će se prikupljeni novac trošiti, odgovorio je da će biti prvenstveno usmeren na rekonstrukciju oštećenog energetskog sistema i sektora poljoprivrede, koji su pretrpeli najveće štete tokom poplava.

"Biće naravno i pomoći malim i srednjim preduzećima, a neke zemlje su preuzele na sebe da projekte tipa ključ u ruke", rekao je Blagojević.

On je najavio da će naredna donatorska konferencija koja će se održati za šest meseci biti prilika da se podvuče crta i vidi kako se prikupljeni novac troši.

"Tad ćemo videti šta smo uradili, a šta tek treba da bude uradjeno", rekao je Blagojević i upozorio da je ogromna većina donatora insistirala da način trošenja novca bude potpuno transparentan.

Dačić: Region pokazao solidarnost tokom poplava

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na Donatorskoj konferenciji u Briselu da je region Balkana u periodu majskih poplava pokazao ne samo veliki stepen solidarnosti nego i šta u suštini znači regionalna saradnja.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je na konferenciji posvećenoj saniranju posledica poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, rekao da su i gradjani i vlade zemalja regiona pokazali ne samo da brinu jedni o drugima već i da pripadaju sistemu vrednosti koji gaji Evropska unija.

"Iako je povod današnjeg okupljanja tragedija koja je zadesila Srbiju i jedan deo regiona, ja se iskreno nadam i duboko verujem da će posledice sa kojima se još teško nosimo, biti lakše sanirane uz pomoć svih vas koji ste se odazvali pozivu naših ljubaznih domaćina, Evropske komisije, Francuske i Slovenije, kojima se zahvaljujem na iskazanoj spremnosti da nam pomognu", rekao je Dačić.

On je ocenio da su poplave čije će se posledice možda godinama osećati pokazale koliko je bitno da čitav region bude deo evropskog sistema upravljanja kakav pruža EU.

"Instrumenti pomoći koje smo imali na raspolaganju, kao što je Mehanizam za civilnu zaštitu i Fond solidarnosti EU pokazali su se kao esencijalni u prevladavanju posledica elementarne prirodne katastrofe sa kojom smo se suočili. Kao i uvek u životu, kada nam se desi nešto loše, postanemo svesni koliko je bitno delovati preventivno i raditi na zaštiti od prirodnih katastrofa", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da zajedno sa Evropskom komisijom pronadje način da se, ukoliko za to postoji spremnost evropskih partnera, uz finansijsku asistenciju iz fondova IPA, obezbede sredstva koja bi omogućila zaključivanje Aranžmana o punopravnom članstvu u Mehanizmu za civilnu zaštitu. "To bi doprinelo preventivnom delovanju i našoj boljoj pripremljenosti za suočavanje sa ovakvom vrstom kastastrofa", ocenio je Dačić.

On je ponovio da su pomoć Srbiji u prevladavanju posledica poplava, pružile brojne zemlje i da su na animiranju donatora radila diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u državama domaćinima, kao i medju srpskom dijasporom.

Ministar je zahvalio zemljama koje su uputile finansijska sredstva, timove za krizne situacije ili humanitarnu pomoć u Srbiju, ocenivši da su time doprinele da se zadovolje esencijalne ljudske potrebe brojnih gradjana pogodjenih poplavama.

"Naša velika zahvalnost ide i EU i UN i njihovim brojnim agencijama, koje su nam pomogle, bilo angažovanjem na dobijanju finansijske pomoći ili pomoći na proceni štete. Želeo bih da izrazim očekivanje da će i predstavnici vlada zemalja koje su danas ovde prisutne i medjunarodnih finansijskih institucija, nakon sagledavanja naših realnih potreba, naći način i sredstva da nam pomognu da prevladamo posledice poplava sa kojima smo suočeni", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: