SAD za reforme i dijalog BG-PR

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je da SAD podržavaju ambiciozni plan reformi vlade i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Nedelja, 13.07.2014.

18:30

Default images

"SAD imaju dubok interes za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", rekla je Nulandova na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Ona je izjavila da su joj sagovornici u Prištini preneli uveravanja da su iskreno posvećeni nastavku dijaloga čim bude formirana nova vlada.

Vašington, prema njenim rečima, snažno podržava napredak Srbije ka članstvu u EU, kao i ambiciozni plan ekonomskih reformi Vlade Srbije.

Nuland je istakla da SAD žele da rade sa Srbijom kako bi reforme bile sprovedene jer vladavina prava, borba protiv korupcije, otvaranje privrede su za Srbiju, kako je napomenula, od suštinskog značaja za ostvarenje njenog punog potencijala.

Visoka funkcionerka Stejt departmenta rekla je da su i ona lično i SAD "impresionirane" napretkom ostvarenim u protekle dve godine u Srbiji - izborima, dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, kao i time što će Srbija naredne godine preuzeti predsedavanje OEBS-om.

"SAD žele da prodube i prošire zajednički rad sa Srbijom u oblasti regionalne bezbednosti, evroatlantske bezbednosti, kao i ekonomske veze", rekla je ona, dodajući da u Srbiji već posluje dosta američkih investitora, ali da ih je još više zainteresovano da dođe ovde.

Nulandova je kazala i da je s Dačićem razgovarala o stabilnosti u BiH, kao i o situaciji u Ukrajini, gde će Srbija, kada preuzme predsedavanje OEBS-om, imati ključnu ulogu u uspostavljanju stabilnosti.

Dačić se, na konferenciji za novinare, založio za dalje razvijanje i unapređenje odnosa Srbije i SAD, podsećajući da su odnosi sa Vašingtonom jedan od prioriteta spoljne politike Srbije.

"Mislim da je najveći mogući interes Srbije da pronađe zajednički imenitelj sa spoljnom politikom SAD", rekao je on.

On je ocenio da je i za Vašington važno, ukoliko želi mir i stabilnost u regionu, da pronađe zajednički interes sa najvećom državom i najvećim narodom regiona.

"Važno je da postoje odnosi međusobnog poverenja, međusobne predvidljivosti naših politika, da nemamo potrebe da izbegavamo teške teme, govorimo neistinu, niti da dajemo lažna obećanja", rekao je Dačić.

Srbija, prema Dačićevim rečima, ima interes da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, kao i ozbiljan politički faktor kada sledeće godine bude preuzela predsedavanje OEBS-om.

Šef srpske diplomatije je najavio da će u utorak u Beču predstaviti plan predsedavanja tom organizacijom.

"Srbija će to shvatiti kao jedan veliki izazov i veliku opasnost, ali i veliku šansu. Mi ćemo biti na strani OEBS-a, odnosno osnovnih principa OEBS-a", poručio je Dačić.

Nulandova je, povodom Ukrajine, ponovila da je američki stav jasan - Rusija treba da prestane da podržava separatiste, separatisti treba da sednu za pregovarački sto, mora da se obustavi dotok oružja preko granica, a granice treba da nadgledaju posmatrači OEBS-a.

Dačić je kazao da Srbija želi da se u Ukrajini nastavi dijalog, da se problemi rešavaju mirnim putem i podsetio da se u Beču razgovaralo o posmatračkoj misiji OEBS-a, u kojoj bi bili i ruski predstavnici, uz dogovor sa Ukrajinom.

On je ponovio da će Srbija nastaviti evropski put, dijalog s Prištinom i sprovođenje reformi i izrazio nadu da će za pet-šest godina u administrativnom smislu biti spremna za članstvo u EU.

Govoreći o ekonomskim odnosima sa SAD, on je naveo da je razmena 2013. bila više od 700 miliona dolara, ali da može da bude i veća i dodao da Srbija želi da stvori ambijent pogodan za strane investitore i društvo zasnovano na vladavini prava, poštovanju osnovnih prava i sloboda i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poseta Nulandove, koja prvi put boravi u Beogradu od kada je stupila na funkciju pomoćnika američkog državnog sekretara, jeste poseta na najvišem nivou nekog američkog zvaničnika od formiranja nove Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: