MUP: 57 mrtvih u poplavama

Za vreme poplava umrlo je 57 ljudi, od kojih su se 23 osobe utopile, kaže državni sekretar u MUP-u Aleksandar Nikolić. Predrag Marić:Nijedan grad nije žrtvovan.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.07.2014.

11:14

Default images

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Nikolić je kazao da je tokom poplava evakuisano 31.879 građana. Prema njegovim rečima, samo je iz Obrenovca evakuisano 25.000 ljudi.

"Poplavljeno je 2.260 objekata, a 1.763 je bilo ugroženo. Ta cifra obuhvata objekte u Obrenovcu, Paraćinu i Svilajncu", kazao je Nikolić.

On je dodao da je prosečno 7.300 pripadnika MUP-a bilo angažovano u poplavljenim područjima, a najviše ih je bilo 18. maja, kada su na terenu bila 9.592 pripadnika MUP-a.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je na sednici Odbora da je Vojska Srbije evakuisala 10.299 osoba iz poplavljenih područja.

"Helikopterima i transportnim avionom AN-26 obavljen je 551 let u trajanju od 195 sati. Maksimalno je na dnevnom nivou vojska angažovala 10 helikoptera, tri amfibije, 43 čamca i osam pumpi za vodu", rekao je Đorđević.

Na sednici odbora danas je predstavljen izveštaj Vlade Srbije o poplavama i merama za spasavanje.

Katastrofalne poplave pogodile su sredinom maja Srbiju, a najviše je stradao Obrenovac, u kome život ni skoro dva meseca nakon poplava nije normalizovan.

Regionalna saradnja rešenje za vanredne situacije

"Regionalna saradnja i formiranje regionalnog centra za vanredne situacije su jedini način da se reše vanredne situacije na duži rok, a Niš bi mogao da bude jedan od njih", izjavio je sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nikolić je, na sednici skupšitnskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, gde je razmatran vladin Izveštaj o poplavama, rekao da Srbija insistira da to bude Niš, što možda može biti prepreka.

"Region je zainteresovan za formiranje takvog centra, kao i za njegovo finansiranje. Niš bi mogao da bude centar za poplave, sa ispostavama, na primer u Hrvatskoj za požare i u Sloveniji za vreme zimskih nepogoda", precizirao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, za nadležne organe Srbije, pa ni za MUP, više neće biti iznenađenja kada su nepogode u pitanju, jer se očekuju požari, zaleđeni putevi, a iduće godine moguće ponovo i poplave.

Rasprava o izveštaju Vlade o poplavama

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je na sednici Odbora da je Vojska Srbije evakuisala 10.299 osoba iz poplavljenih područja.

"Helikopterima i transportnim avionom AN-26 obavljen je 551 let u trajanju od 195 sati. Maksimalno je na dnevnom nivou vojska angažovala deset helikoptera, tri amfibije, 43 čamca i osam pumpi za vodu, a kad je reč o najvećem broju vojnika angažovanih tokom jednog dana na poplavljenim područjima, ta cifra je iznosila 15.133", rekao je Đorđević.

Nakon predstavljanja izveštaja Vlade Srbije o poplavama i merama za spasavanje, član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje
poslove iz Nove demokratske stranke Marko Đurišić izrazio je nezadovoljstvo zato što ministri iz ta dva resora nisu prisustvovali sednici Odbora.

"Izveštaj je neprihvatljiv, jer se nigde ne vidi šta su Vlada i ministri radili na prevenciji. Nema ni odgovora na pitanje zašto je Krizni štab formiran tek 15. maja, niti kako je načelnik generalštaba postao rukovodilac odbrane od poplava. Zašto nije bilo mobilizacije civilne zaštite, nego su nepripremljeni Beograđani otišli u Šabac? Ko bi odgovarao da se njima nešto desilo?", upitao je Đurišić.

Član Odbora iz Demokratske stranke Balša Božović ocenio je da izveštaj Vlade nije potpun i da zato neće glasati za njega.

"Sumnje podgreva činjenica da još nismo dobili tačan spisak sa imenima nastradalih. Pitanje je i zašto nema predstavnika vodoprivrednih preduzeća na ovoj sednici i šta se desilo sa pozivom na evakuaciju stanovništva poplavljenih mesta", kazao je Božović i dodao da očekuje da će poslanici na posebnoj sednici raspravljati o izveštaju Vlade o poplavama.

Zoran Babić iz Srpske napredne stranke je istakao da nijedna vlada do danas nije predala skupštinskom odboru izveštaj o prirodnim katastrofama koje su pogodile Srbije u poslednjih nekoliko godina.

"Imali smo zemljotrese u Kraljevu i Mionici, poplave u Jaši Tomiću a vladine izveštaje o tim katastrofama, poslanici nisu videli. Detaljan izveštaj, o kome danas raspravljamo, pokazuje ozbiljnost aktuelne vlade", ocenio je Babić.

On je rekao da SNS podržava formiranje anketnog odbora za kontrolu trošenja sredstava namenjenih otklanjanju štete od poplava, dodajući da bi taj odbor morao da analizira i kako su prethodne vlade Srbije trošile pare za obnovu područja pogođenih prirodnim katastrofama.

Odgovarajući na pitanje na osnovu kog zakona je imenovan na funkciju šefa Kriznog štaba u Šapcu kada je tom gradu zapretilo izlivanje
Save, Babić je rekao da je tu funkciju preuzeo zbog neozbiljnosti lokalnog Kriznog štaba.

"U Šapcu sam zatekao neozbiljnost lokalnog štaba. Nisu imali nikakav plan i sve vreme su govorili da ne preti izlivanje Save", kazao je Babić.

Nakon rasprave, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je većinom glasova izveštaj Vlade o poplavama i merama za spasavanje stanovništva i odbranu ugroženih mesta od poplava.

Marić: Nijedan grad nije žrtvovan

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je danas da nijedan grad nije "žrtvovan" tokom majskih poplava, ali da je vanredna situacija izbacila na površinu i sposobnost i greške svih nadležnih službi.

"RHMZ je 12. maja uputio upozorenje o obilnim padavinama, koje je stiglo do lokalnih štabova, ali ta najava nije predviđala da će pasti više od 200 litara vode po kvadratnom metru. Zato danas moramo pričati o svemu što je dobro urađeno, ali i o greškama, jer niko ne može reći da se ovakva situacija ne može ponoviti", kazao je Marić.

On je te ocene izneo na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, koji danas raspravlja o izveštaju Vlade Srbije o majskim poplavama.

Marić je dodao da civilna zaštita ne postoji u Srbiji 20 godina i da nije moguće očekivati od ljudi koji nisu prošli obuku i nemaju opremu da kvalitetno reaguju u vanrednim situacijama.

"Potrebno nam je kontinuirano finansiranje. Do pre godinu dana Sektor za vanredne situacije je imao samo jedno terensko vozilo a danas ih ima 11. Srbija nema ni dovoljan broj vatrogasaca, a problem je i činjenica da u poslednjih 30 godina nismo učili decu kako da se čuvaju u vanrednim situacijama", rekao je Marić.

Komentarišući kapacitete Sektora za vanredne situacije za gašenje šumskih požara tokom letnje sezone, Marić je kazao da je planirano angažovanje dva do tri helikoptera Vojske i MUP-a, kao i tri poljoprivredna aviona, ali da ta sredstva nisu dovoljna.

"U velikoj meri se oslanjamo na rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, a planirano je da tokom avgusta i polovine septembra u pripravnosti budu dva ruska helikoptera 'kamov' velike nosivosti i dva aviona za gašenje požara", rekao je Marić na sednici skupštinskog odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: