Orban: Beograd kapija EU na Balkanu

Premijer Orban je u razgovoru sa predsednikom Nikolićem ocenio da "EU ne može dugo da opstane bez Srbije", jer je Beograd "kapija Evrope prema Balkanu".

Izvor: Beta

Utorak, 01.07.2014.

12:28

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Mađarske Viktor Orban otvorili su danas odeljenje za kulturu mađarske ambasade u Beogradu.

"Beograd je kapija Evrope prema Balkanu i EU ne može dugo da opstane bez Srbije i Beograda. To bi bilo kao kad bi neko postavljao vrata prema istoku van ograde", rekao je madjarski premijer.

Orban je ocenio da Madjarska ima interes da "svaki, baš svaki njen sused, postane član Unije", jer je to način i da se postigne apsolutna bezbednost njegove zemlje.

"Naš cilj je da svaka nacija i narod osećaju Evropu svojim domom. Srpski narod, kao deo velike evropske porodice i evropske kulturne baštine, želi da pripada ovoj zajednici", naveo je Orban.

On je dodao da madjarska vlada podržava napore naše zemlje na evropskom putu.

"To nije pitanje aktuelne politike, već principijelni stav i moralna obaveza koju imamo, zahvaljujući zajedničkoj istoriji i korenima u srednjoj Evropi", poručio je premijer Madjarske.

Predsednik Nikolić je ocenio da je politički dijalog izmedju Beograda i Budimpešte "na najvišem i visokom nivou intenziviran u poslednje dve godine".

"Uveren sam da će razgovori tokom samita doprineti produbljivanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih oblika saradnje izmedju Srbije i Madjarske", rekao je Nikolić, osvrnuvši se na činjenicu da će u Beogradu danas biti održana zajednička sednica vlada dveju zemalja.

Nikolić je rekao da su značajan podsticaj unapredjenju dijaloga i jačanju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa dale zajedničke posete predsednika, a posebno prošlogodišnja poseta madjarskog predsednika Janoša Adera Beogradu i to što su Ader i on tada zajednički odali poštu nevino stradalim Srbima i Madjarima tokom Drugog svetskog rata u Čurogu.

"Tada smo se saglasili u svemu, a ja bih i sada ponovio našu opredeljenost da se okrenemo budućnosti i novoj istorijskoj stranici u našim odnosima", rekao je on i dodao da u tom duhu mora biti "naš pogled u prošlost u kojoj su Srbija i Madjarska nekada bile na istim, a nekada na suprotstavljenim stranama".

Predsednik Srbije je rekao da su Srbija i Madjarska zbog geografskog prostora i upućenosti jednih na druge izgradile čvrste istorijske i kulturne veze, a da danas dve zemlje spaja i zajednička vizija evropske budućnosti regiona.

"Vaša dosledna podrška ostvarivanju naših aspiracija ka članstvu u EU je izuzetno dragocena", poručio je predsednik Nikolić.

Dvojica zvaničnika su izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja odeljenja za kulturu madjarske ambasade, koje će biti i sedište Kulturnog instituta Balaši - "Madjarski kolegijum Beograd".

Orban je naglasio da je otvaranje ove kulturne ustanove "razumljivo samo po sebi", budući da je Beograd vekovima bio prestonica kulture i stecište naroda i vera.

"Dve nacije mogu da se upoznaju, a za nas Madjare je veoma važno i da se zavole", istakao je premijer Orban i dodao da se Madjarska zalaže da svaka nacija uspešno sačuva kulturni identitet u Evropi.

Nikolić je rekao da savremena umetnost, prosveta i nauka u obe zemlje vuku svoje korene iz zajedničke prošlosti, a kako je naveo, potvrda toga je i činjenica da je najstarija književna i kulturno-naučna institucija srpskog naroda - Matica srpska - osnovana 1826. godine u Pešti.

On je podsetio na neka imena umetnika koji su stvarali na prostoru obe države, poput kompozitora Kornelija Stankovića, slikara Petra Dobrovića i pesnika Aleksandra Petrovića, poznatijeg pod imenom Šandor Petefi...

Sedište Instituta je u Gračaničkoj ulici 14, a njegov direktor Janoš Deže izrazio je nadu da će rad ove kulturne ustanove doprineti da se srpski i madjarski narod bolje upoznaju.

"Zahvalni smo Mađarskoj na iskrenoj podršci u evrointegracijama Srbije, a posebno na solidarnosti tokom katastrofalnih poplava“, naglasio je ranije predsednik Srbije i dodao da nas istorijski povezuje borba protiv velikih osvajača, a da period prve polovine 20. veka u kome smo ratovali treba da ostavimo u sećanju i da se okrenemo budućnosti.

Nikolić je istakao da madjarska manjina u Vojvodini predstavlja sponu dva prijateljska naroda i da treba graditi kontinuitet dobrih odnosa u obostranom interesu, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Premijer Madjarske Viktor Orban je rekao da se ta zemlja deklarativno i suštinski zalaže za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Mi političari znamo da situacija bez problema ne postoji, već da možemo izabrati izmedju većeg i manjeg problema. Članstvo u EU donosi brojne pogodnosti, ali treba biti svestan činjenice da tu postoje i problemi", naglasio je Orban.

Madjarska je imala sopstveni model izlaska iz ekonomske krize i imala je puno problema zbog toga, podvukao je Orban i ocenio da se taj model pokazao kao dobar i realan.

Madjarska i Srbija konstantno treba da unapredjuju bilateralne odnose u oblasti ekonomije, investicija, prekogranične saradnje, kulture i brojnim drugim, zaključio je madjarski premijer, navedeno je u saopštenju.

Održana sednica srpske i mađarske vlade

Foto: Tanjug
Vlade Srbije i Mađarske održale su danas zajedničku sednicu nakon koje je potpisano više sporazuma iz oblasti saobraćaja, životne sredine i saradnje ministarstva unutrašnjih poslova.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o drumskom prevozu putnika i stvari potpisali su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak.

Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o pravnom statusu Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu potpisali su ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković i drzavni sekretar Ministarstva poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.

Ministri unutrašnijih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter potpisali su protokol između dva ministarstva o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnu policija.

Oni su potpisali i protokole o mešovitim patrolama duž zajedničke granice i o funkcionisanju prelaza Bački vinogradi.

Odnosi Srbije i Mađarske su u usponu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon prve zajedničke sednice vlada dveju država u Beogradu, poručivši da će Srbija biti dobar i odgovoran partner Mađarskoj.

"Odnosi Srbije i Mađarske su u usponu i umesto formalno dobrih, tradicionalno nepoverljivih odnosa, nadam se da sada uspostavljamo odnose poverenja, iskrenosti, poštovanja i razumevanja. A što se tiče premijera Viktora Orbana, koga mi ovde u Srbiji doživljavamo kao prijatelja... i on i članovi njegove vlade uvek su dobrodošli", rekao je premijer.

Vučić je u izjavi za medije u Palati Srbija rekao da je u razgovoru "u četiri oka" sa Orbanom bilo reči o konkretnim vidovima saradnje dve vlade i to na pitanjima počev od mađarske podrške Srbiji na njenom evropskom putu do izgradnje železničke i putne infrastrukture.

Premijer je posebno istakao da je s mađarskim kolegom razgovarao o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta i Subotica - Segedin - Baja, kao i otvaranju većeg broj graničnih prelaza.

"I da budem iskren tražio sam savete u vezi sa našim zajedničkim ekonomskim i političkim problemima, ali i temama koje ćemo morati da razmatramo i rešavamo u budućosti, poput Južnog toka", naveo je Vučić.

U razgovoru je, prema oceni premijera, postignut visok nivo saglasnosti, a njegova je poruka da nijedan predlog koji dolazi iz Mađarske Srbija neće gledati "ispod oka", već će nastojati da graditi dobre odnose, sa više poverenja.

Najavio je razgovore o pitanjima iz oblasti obrazovanja, prosvete i kulture, dodajući da je premijer Orban predložio stipendiranje 50 osoba iz Srbije u Mađarskoj, kao i da naša zemlja preuzme da školuje određeni broj Mađara u Srbiji.

"Mogućnosti naše bilateralne saradnje su ogromne, Dogovorili smo da u pojedinim projektima učestvujemo skupa da bismo obezbedili zajednički pristup EU fondovima i kako bismo ovaj težak trenutak iskoristili da učvrstimo našu infrastrukturu", rekao je premijer naglasivši da će Srbija uvek biti dobar i odgovoran partner Mađarskoj.

Premijer Mađarske je izjavio da Srbija ima jaku i odlučnu vladu i da se nada ozbiljnoj saradnji između dve vlade u narednom periodu.

On je rekao da Mađarska podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji, kao i da je svom kolegi potvrdio da ne može da dođe do bio kakvih poteškoća koje bi promenile takvu odluku njegove zemlje.

"Srbija je naša moralna obaveza i to je politika istorijskog zajedništva Srbije i Mađarske", rekao je Orban.

Orban je rekao i da, iako trenutno pitanje proširenja EU nije popularno u toj zajednici, da će njegova zemlja uraditi sve da pitanje proširenja postane prihvatljivo.

Orban je istakao i da je Vučić odlučan i ambiciozan partner kao i da je pre nekoliko godina sa tadašnjim premijerom Srbije Zoranom Djinđićem potpisao više tačaka sporazuma koji je mogao da bude osnova za poverenje između dve zemelje, ali da je njegovo sprovođenje iz poznatih razloga obustavljeno.

"Mislim da sam sada stekao partnere za buduće godine", rekao je Orban.

Mađarski premijer je u ime građana svoje zemlje izrazio saučešće srpskom narodu zbog stradalih i štete u nedavnim poplavama.

Prema njegovim rečima kao što je Srbija pomogla Mađarskoj u poplavama prošle godine, to isto je učinila i njegova zemlja ove godine.

"Ako ima problema možemo da računamo jedni na druge", poručio je Orban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: