Srbija dobija podmornicu od CG

Crnogorska vlada prihvatila je danas predlog Udruženja građana "Podmorničar" iz Beograda o ustupanju podmornice koja će biti korišćena kao muzejski eksponat.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

17:10

Default images

Udruženje "Podmorničar" je pre pet godina zvanično tražilo od Crne Gore ustupanje podmornice "P-911", a procedura je trajala pet godina jer je trebalo utvrditi da li je reč o kulturnom dobru, saopštio je posle sednice Vlade kapetan bojnog broda Darko Vuković.

On je objasnio da podmornica nije kulturno dobro i saopštio da je Vlada zadužila Ministarstvo odbrane da sa Ministarstvom odbrane Srbije potspiše sporazum o ustupanju podmornice.

Podmornica će biti izložena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu i iz klase je "Una", jugoslovenskih, diverzantskih podmornica.

Osamdesetih godina prošlog veka izrađeno je šest podmornica klase "Una" i raspadom SFRJ sve osim jedne su završile u Crnoj Gori.

Crna Gora je ranije odlučila da po jednu podmornicu ustupi Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a da dve ostanu u Crnoj Gori.

Sve one će biti korišćene kao muzejski eksponati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: