Napadnut sajt Kurira, UNS zabrinut

Sajt Kurira bio je tri puta metar hakerskih napada u poslednjih 12h, saopštila je ta kuća. UNS zatražio da se utvrde počinioci napada.

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2014.

14:29

Default images

Kako je saopštila redakcija Kurira, treći napad je bio najjači i sajt je u potpunosti oboren,

"Tražimo od nadležnih državnih organa da hitno reaguju i lociraju napadače na naš portal i redakciji Kurira omoguće normalan nastavak rada. Kurir će podneti krivičnu prijavu protiv N. N. lica koja su nalogodavci i izvršioci ovog napada", saopšteno je.

Dnevni list Kurir prijavio je MUP-u napade na svoju internet prezentaciju a Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova uz koordinaciju sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala preduzima sve mere na rasvetljavanju okolnosti povodom prijave dnevnog lista Kurir o napadima na njihovu internet prezentaciju", saopštio je MUP.

Kako je saopšteno iz MUP-a, dnevni list Kurir prijavio je MUP-u više napada na svoju internet prezentaciju, počinjenih 23. i 24. juna ove godine.

MUP preduzima sve mere i aktivnosti na rasvetjlavanju svih okolnosti ovog događaja i rasvetljavanju krivičnog dela računarska sabotaža, navedeno je u saopštenju.

UNS: Ko napada sajt Kurira?

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal da utvrdi ko stoji iza hakerskog napada na sajt Kurira.

„Napadi su počeli noćas. Prvi napad dogodio se oko pola sata posle ponoći i bio je blaži. Naredni, prilično jak napad bio je jutros oko 8 sati, a poslednjih sat i po smo meta najjačeg napada. Naš hosting pokušava da otkloni napade, ali oni su veoma jaki,“ rekao je UNS-u direktor digiatalnih medija kompanije Adria media Predrag Roganović.

On je dodao da „se po IP adresama može videti da napadi dolaze iz celog sveta, ali da to ne moraju biti prave adrese“

Kurir je napad, kako kaže Roganović, već prijavio Upravi za visokotehnološki kriminal.

„Očekujemo od policije da nam pomogne da radimo svoj posao. Sajt nam je sada neaktivan, ne možemo da mu pristupimo i onemogućeno nam je obavljanje posla“, rekao je Roganović.

UNS poziva policiju da što pre otkrije ko su nalogodavci i izvršioci ovih napada i da izađe u javnost sa rezultatima ove istrage.

UNS takođe traži da policija javno saopšti i rezultate istraga napada na sve druge sajtove koji su bili napadani i obarani u poslednje vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: