Ministri EU opet o Ukrajini

Šefovi diplomatija zemalja članica EU okupili su se jutros na dvodnevnom zasedanju u Luksemburgu, a glavna tema sastanka opet su odnosi sa Ukrajinom i Rusijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.06.2014.

00:21

Default images

Izuzetno je važno podržati mirovni plan predsednika (Petra) Porošenka”, rekla je novinarima visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uoči početka sastanka.

Ona je najavila da će u razgovorima učestvovati novoizabrani ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin koji će evropske kolege informisati o razvoju dogadjaja u toj zemlji.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je istakao da EU očekuje da ruski predsednik Vladimir Putin podrži Porošenkov plan “delima, a ne samo rečima”, ako želi da izbegne dodatne sankcije Rusiji. “Rusija treba da obustavi dotok oružja i ilegalnih naoružanih grupa u Ukrajinu”, rekao je Hejg, dodajući da je paket novih sankcija spreman. "Moskva ne treba da sumnja da smo ozbljni”, izjavio je on.

Putin je proteklog vikenda oprezno podržao Porošenkov plan, koji uključuje prekid vatre, amnestiju za proruske separatiste i otvaranje koridora za izlazak ruskih dobrovoljaca, rekavši da je plan dobar “u onoj meri u kojoj vodi ka kompromisu”.

Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak rekao je da ministri danas ipak neće raspravljati o novim sankcijama, već će o tome odlučivati šefovi država i vlada na samitu u Briselu u petak. “Sada pre svega treba iskoristiti mogućnosti koje pruža mirovni plan”, istakao je Lajčak.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt je optužio Rusiju da vodi propagandni rat protiv Ukrajine i da dozvoljava naoružanim grupama ruskih dobrovoljaca da prelaze granicu. “Ne verujem da su običnim ruskim gradjanima dostupni tenkovi T-64 koji ulaze u Ukrajinu, kao što ne verujem da Rusija ne može da kontroliše granicu”, rekao je Bilt.

Osim o Ukrajini, ministri će danas razmatrati i situaciju u Iraku, Siriji i Libiji, o čemu će ih informisati specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Nikolaj Mladenov.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog situacije u Iraku i okolnim zemljama”, naglasio je Hejg, ukazujući na opasnost da ekstremistička islamska grupa ISIS, koja je već osvojila nekoliko gradova u Iraku, zauzme i Bagdad. Ministri će sutra raspravljati o Albaniji, koja očekuje da dobije status kandidata za pridruživanje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: