Niko nadležan da ispita doktorat

Ministarstvo prosvete, ali ni Nacionalni savet za visoko obrazovanje, zasad neće predložiti formiranje komisije koja bi ispitala doktorat Nebojše Stefanovića.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 16.06.2014.

22:52

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta Srđan Stanković kaže za Danas da bi prvi korak trebalo da učini ministar prosvete Srđan Verbić, koji nije isključio mogućnost da će „morati da napravi takvu komisiju, ukoliko to bude zahtevala politička situacija“.

Na pitanje Danasa da li to znači da će postupiti po takvom zahtevu ukoliko dođe iz Skupštine Srbije ili neke političke stranke, a neće ako ga pokrene Nacionalni savet, Verbić je odgovorio da nije siguran da li Savet tako nešto može da traži od Ministarstva i da to pitanje mora da proveri sa pravnicima.

"Lično se nadam da neće biti takve komisije, jer će to biti presedan i to znači da ministar zalazi u autonomiju univerziteta", kazao je Verbić.

Upitan da li će od matičnih odbora koji postoje pri Ministarstvu zatražiti da formiraju komisiju koja bi se bavila navodima o doktoratu, Verbić je odgovorio da ti odbori reaguju na zahtev univerziteta.

"Ministarstvo nije instanca koja ima pravo da sudi o kvalitetu nečijeg rada i da bude univerzitet nad univerzitetima. Ne bih želeo da bilo ko ima moć da može ad hok da formira komisiju koja će proveravati bilo čiji doktorat. Zbog toga postoje univerziteti. Ja mislim da tu treba da se stavi tačka. Komisija Megatrenda je rekla svoje mišljenje i mi poštujemo tu odluku. Ako postoje drugačija mišljenja koja dovode u pitanje rad komisije ili način na koji je dobijena akreditacija, o tome može da se razgovara u postupku reakreditacije Megatrenda koji je u toku", kazao je Verbić.

Iz akademske zajednice zasad nema zahteva da se ispita sporni doktorat ministra policije. Današnja sednica nacionalnih saveta za visoko obrazovanje i za nauku bila je posvećena Tempus projektu, koji treba da doprinese poboljšanju doktorskih studija, ali se članovi tih tela nisu bavili aktuelnim doktoratima.

"Ne bežim od mogućnosti da se sa Ministarstvom prosvete i Konferencijom univerziteta Srbije dogovorimo o formiranju komisije, ako bi to doprinelo smirivanju strasti i ako se pokaže kao važno. Takav usmeni predlog sam izneo ministrovom savetniku. Ali takva komisija mora da bude pod kapom Ministarstva. Nacionalni savet za visoko obrazovanje ne može sam da je konstituiše, niti je naš zadatak da ulazimo u političke aspekte cele priče", kaže Srđan Stanković, napominjući da bi se u većini zemalja priča o plagijatu nekog naučnog rada završila sa mišljenjem komisije univerziteta koji ga je izdao.

Predsednik Komisije za akreditaciju Endre Pap smatra da bi Konferencija univerziteta Srbije (okuplja privatne i državne univerzitete) trebalo da inicira obrazovanje stručne komisije koja bi se bavila spornim doktoratom.

On ukazuje da Komisija za akreditaciju (KAPK), na zahtev Ministarstva prosvete, može da sprovede vanrednu spoljašnju proveru kvaliteta rada Megatrenda, ali da u tom slučaju KAPK ne može da ulazi u stručnost Stefanovićevog doktorata, koji je taj univerzitet izdao.

Predsednik KONUS-a Vladimir Bumbaširević i potpredsednik Miroslav Vesković nisu juče bili dostupni za komentar.

Odbor za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije raspravljaće na sutrašnjoj sednici o akreditaciji visokoškolskih ustanova. Predsednica tog tela Aleksandra Jerkov kaže da Odbor nije nadležan da traži od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da inicira formiranje komisije za preispitivanje Stefanovićevog doktorata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: