Mladić bolestan, odloženo suđenje

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom nije jutros nastavljeno zbog bolesti optuženog.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.06.2014.

11:51

Default images

General Mladić jutros se nije pojavio u sudnici, a njegov branilac Branko Lukić obavestio je sudije da je Mladić oboleo od "stomačnog gripa".

Ceo jučerašnji dan, Mladić je, po Lukićevim rečima, proveo u haškoj bolnici Bronovo, a sinoć je vraćen u bolnicu pritvora u Ševeningenu.

Svom advokatu Mladić je preneo da se bolje oseća nego juče i da će danas biti odlučeno o daljem lečenju. Lukić je precizirao da Mladićeva bolest nije povezana "sa srcem ili mozgom", aludirajući na zdravstene probleme koje je optuženi ranije imao.

Predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) potom je konstatovao da se Mladić nije odrekao prava da prisustvuje sudjenju i da, stoga, postupak ne može biti nastavljen u njegovom odsustvu.

Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Od sredine maja ove godine u toku je dokazni postupak odbrane. Tužioci su prethodno pred sudije izveli 164 svedoka i kao dokaze priložili još toliko pisanih svedočenja.

Mladić (71) optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

U dve tačke, on je optužen za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje medjunarodnih talaca. Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: