Pokušaj atentata na Porošenka?

Pripadnici obezbeđenja kabineta ukrajinskog predsednika Petra Porošenka deaktivirali snažnu eksplozivnu napravu koju su pronašli u neposrednoj blizini kabineta.

Izvor: Beta

Subota, 14.06.2014.

16:14

Default images

'Eksplozivna naprava nađena je tokom noći blizu jednog ulaza pored kojeg Porošenkov automobil prolazi na svojoj redovnoj ruti. Reč je o napravi sa pet granata i kilogramom metalnih matica', rekao je izvor, a preneo Rojters. 'To je bila snažna naprava', istakao je.

Izvor nije otkrio više detalja o ovom bezbednosnom incidentu, a kabinet predsednika Porošenka nije se još službeno oglasio.

Podsetimo, 49 ukrajinskih vojnika poginulo je kada su separatisti srušili teretni avion kod istočnoga grada Lugansk u noći na subotu, objavio je vojni portparol Vladislav Seleznov. Napad se dogodio satima nakon što je ruski predsednik Vladimi Putin u razgovoru s predsednikom Evropske komisije Žozem Manuelom Barozom naglasio da ukrajinske vladine snage treba da prekinu oružane operacije u Ukrajini.

Zapad pak optužuje Kremlj da oružjem snabdeva proruske separatiste u Ukrajini. Sjedinjene Države objavile su u petak da je Rusija proruskim separatistima na istoku Ukrajine isporučila tenkove i bacače raketa, opremu koja je poslednjih dana prelazila granicu između dve zemalje.

Ukrajinski guverner pokrajine Dnjepropetrovsk zato je u petak predložio predsedništvu svoje zemlje gradnju sigurnosnog zida duž gotovo 2.000 kilometara duge granice s Rusijom koji bi trebao da spreči svaki upad iz Rusije.

U Ukrajini sutra Dan žalosti

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je nedelju, 15. jun Danom žalosti zbog pogibije 49 ukrajinskih vojnika iz vojnog transportnog aviona "Il-76" koji su proruske snage oborile kod Luganska.

Porošenko je, takodje, naredio sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu povodom najnovijeg razvoja dogadjaja na istoku zemlje, prenosi Itar-Tas s.

"Proglašavam nedelju, 15. jun Danom žalosti za našu vojsku. To je veliki gubitak, ne samo za njihove porodice, već i za čitavu zemlju", poručio je Porošenko u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu.

Predsednik Ukrajine zatražio je od Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu da "pruži adekvatan odgovor" povodom ovog napada proruskih snaga, obaranja vojnog aviona i pogibije 49 ukrajinskih vojnika.

Svi umešani u akt terorizma ovih razmera moraju da budu kažnjeni, izjavio je Porošenko i poručio da je Ukrajini neophodan mir.

Rukovodstvo Ministarstva, Generalštaba i Komande vazduhoplovstva izrazilo je saučešće porodicama poginulih vojnika, navela je ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: