UKR: Oboren avion sa 49 vojnika

Četrdeset devet ukrajinskih vojnika poginulo je pošto su protekle noći proruske snage oborile transporter "Iljušin-76".

Izvor: Tanjug

Subota, 14.06.2014.

08:02

Default images

Transporter je trebalo da sleti na aerodrom u Lugansku na istoku Ukrajine, javio je Rojters, pozivajući se na predstavnika za štampu ukrajinske vojske.

Glavno tužilaštvo saopštilo je da je poginulo 40 vojnika i devet članova posade.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu o terorističkom aktu, koji je izazvao ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Prethodno je agencija Ukrinform prenela saopštenje Ministarstva odbrane da su "u noći 13. na 14. jun prilikom pripreme za sletanje na aerodrom u Lugansku teroristi pokvareno i podlo, vatrom iz protivavionskog i oružja velikog kalibra, pogodili vojni transportni avion Vazduhoplovstva oružanih snaga Ukrajine Il-76, koji je prevozio lični sastav vojske", a da su u avionu bili vojska, tehnika, oprema i prehrambeni proizvodi.

Rukovodstvo Ministarstva, Generalštaba i komande vazduhoplovstva izrazilo je saučešće porodicama poginulih vojnika, navela je agencija.

"Iljušin-76" je vojni transporter sa sedam članova posade a može da prevozi 167 vojnika sa ličnim naoružanjem, podseća ruska agencija RIA Novosti.

SAD: Proruske snage nabavile ruske tenkove

SAD su nešto ranije optužile proruske snage u Ukrajini da su nabavile ruske tenkove i raketne bacače uzete iz skladišta oružja u Rusiji.

"Mi procenjujemo da su separatisti u istočnoj Ukrajini nabavili teško naoružanje i vojnu opremu iz Rusije, uključujući tenkove i raketne bačače", navela je zamenica portparola Stejt departmenta Meri Harf u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Ranije je NATO upozorio da bi pojavljivanje ruskog teškog naoružanja u istočnoj Ukrajini, uključujući tenkove, predstavljalo "ozbiljnu eskalaciju".

"Videli smo izveštaje kako su ruski tenkovi i druga oklopna vozila možda prešli granicu ka istočnoj Ukrajini. Ukoliko bi se ti izveštaji pokazali tačnim, to bi predstavljalo ozbiljnu eskalaciju krize u istočnoj Ukrajini", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, a prenosi AFP.

Rasmusen je ponovio da NATO poziva Rusiju da kompletira povlačenje svojih trupa sa granice prema Ukrajini i zaustavi krijumčarenje opreme i boraca na istok te zemlje, kako se ne bi suočila sa još težim sankcijama od onih koje joj je Zapad dosad uveo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: