Tači pobedio, "Srpskoj" 2,91 odsto

Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija pobedila je na jučerašnjim kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2014.

08:14

Default images

Na osnovu nešto više od 94 odsto prebrojanih glasova, kako navodi Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini, bez kompletnih rezultata sa severa Kosova, DPK je osvojila 31,21 odsto glasova.

Demokratski savez (DSK) Ise Mustafe osvojio je 26,13 odsto glasova, a Samoopredeljenje 13,73 procenata.

Na četvrtom mestu je Savez za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja sa 9,65 odsto glasova, dok je Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja i Jakupa Krasnićija osvojila 5,36 odsto glasova.

Srpska lista, prema CIK-u, za sada, bez rezultata četiri opštine sa severa Kosova, dobila je 2,91 odsto.

Kako je saopšteno, odziv na parlamentarnim izborima na Kosovu u nedelju iznosio je 43,20 odsto, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini.

"Dostigli smo nivo mirnih skandinavskih izbora"

Tači je pobedu proglasio još sinoć u Prizrenu, kada je objavljeno da na osnovu manje obrađenih birališta ima tesnu prednost. Pristalice DPK su otpočele slavlje u više gradova na Kosovu, uključujući Prištinu.

"Svi građani Kosova, sve političke partije poslali su najbolju poruku svetu da na Kosovu funkcioniše demokratija. Dostignut je standard mirnih skandinavskih izbora. Zahvaljujem se svim građanima Kosova i ostalim partijama na načinu na koji su protekli izbori. Pobedila je država Kosovo, građani Kosova, demokratske vrednosti", kazao je Tači za "Klan Kosovo".

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga ocenila je da su vanredni parlamentarni izbori održani u mirnoj i prihvatljivoj atmosferi, uz učešće zadovoljavajućeg broja građana, na celoj teritoriji, uključujući i sever.

Prema njenim rečima, "Kosovo i njegovi građani su dostojanstveno i odmereno prošli ovaj ispit konsolidacije zemlje".

Tokom slavlja na ulicama Prištine došlo je i do sukoba. U centru grada su se verbalno, a u nekim slučajevima i fizički, sukobile pristalice Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Više pristalica DSK i DPK se, prema pisanju lista "Koha ditore", sukobilo ispred Doma omladine u Prištini. Osim što su se svađali na ulicama i dobacivali jedni drugima iz automobila, neki od njih su se i fizički obračunavali.

Jedan simpatizer DPK, koji je prema svedocima slavio pobedu svoje partije, nepažnjom je pregazio mladog Prištinca ispred RTV 21. Osoba koja je motorom pregazila mladića i ostavila ga u teškom stanju, prema „Zeriju“, produžila je bez zaustavljanja.

Na mesto udesa je odmah izašla policija i hitna pomoć.

Jablanović: 52.000 Srba glasalo na izborima na Kosovu

Na izborima je glasalo 52.000 Srba, izjavio je predsednik Srpske Aleksandar Jablanović, navodeći da više od 15.000 glasalo na severu Kosova.

Jablanović je rekao Tanjugu da su od ukupnog broja glasova, 11.330 bili glasovi interno raseljenih.

Pravo glasa na Kosovu imalo je oko 130.000 Srba, a u biračkom spisku bilo je upisano ukupno 1.782.454 birača.

Pravo glasa, prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), iskoristilo je 747.672 ili 43,16 odsto birača.

Kako je „Srpska“ saopštila, u Gračanici je izašlo 41,43 odsto birača, u Raniligu 45,88, u Klokotu 51,74, Štrpcu 48,74, Novom Brdu 35,26, Partešu 49,19, Kosovskoj Mitrovici 17,62, Zvečanu 23,24, Leposaviću 24,82 i Zubinom Potoku 36,14 odsto.

Najveća izlaznost zabeležena je u Glogovcu, gde je odziv iznosio 51,66 odsto, zatim sledi Priština sa 51,13 i Srbica 51,02 odsto.

Jablanović veruje da će Srpska lista, nakon što budu prebrojani glasovi birača sa severa Kosova i interno raseljenih, imati iznad pet odsto osvojenih glasova na vanrednim izborima na Kosovu.

On je u izjavi novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da se glasovi birača sa severa Kosova koji su juče izašli na prevremene parlamentarne izbore na Kosovu još uvek prebrojavaju a da nisu obrađeni ni glasovi raseljenih koji su glasali na izborima za kosovsku skupštinu.

Jablanović je objasnio da se sa rezultatima glasanja sa severa Kosova kasni jer je u ceo proceš bio uključen OEBS i da je birački materijal nakon pakovanja prosledjen u južni deo Mitrovice na proveru.

On je ponovio da je na osnovu nezvaničnih i nepotpunih podataka na severu Kosova izašlo preko 15.000 gradjana na vanredne parlamentarne izbore i da su gradjani na taj način poslušali Srbiju i njenu Vladu.

Za tri dana bez kampanje i ijednog zalepljenog plakata i tv promocije uspeli smo da uz pomoć Vlade Srbije alarmiramo gradjane da izadju na izbore i objasnimo im da ovo nisu izbori koji priznaju državu Kosovo,” rekao je on.

Jablanović je kazao da je, prema nepotpunim podacima, na severu Kosova Srpska lista dobila 9.772 glasa a druga srpska lista PDS 607 i da potpune podatke očekuju u narednih nekoliko dana.

U izveštajima koje CIK plasira pominje se da je svega oko 23.000 Srba izašlo na izbore što nije istina zato što u taj broj nisu uračunati glasovi sa severa Kosova i glasovi raseljenih iz centralne Srbije. Prema našim informacijama, samo iz centralne Srbije imamo oko 12000 glasova Srba i sa severa uzmite preko 15000 glasova,” rekao je on.

Jablanović je naglasio da je jako bitna činjenica da nije bilo nijednog incidenta i da su Srbi konačno pokazali da problem nisu oni, da su sačuvali jedinstvo koje će i dalje jačati.

Nebitno ko će sa Srpske liste biti poslanik u Skupštini Kosova, moraće da zastupa interese srpskog naroda i Vlade Srbije na ovom prostoru,” rekao je predsednik Srpske liste.

Ja svakako očekujem da Srpska lista predje taj cenzus od 5 odsto samim tim što broj izašlih birača sa kojim CIK operiše nama daje za pravo da smo daleko prešli taj cenzus iznad 5 odsto. Mi računamo da će naš ostvareni rezultat na kraju iznositi izmedju 7-9 procenata, od podele mandata za Skupštinu Kosova zavisiće koliko će tačno poslanika koja lista imati,” rekao je Jablanović.

Do kraja ćemo insistirati da se raspodela mandata obavi na osnovu zakona o opštim izborima koji obavezuje CIK a ne neki njihovi pravni timovi koje su oni formirali kako bi nas obespravili i unapred odredili broj mandata koji Srbi kao zajednica mogu imati na KiM, zaključio je Jablanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: