Plagijat ili udar na Vladu?

Odbor Skupštine za nauku žustro raspravljao više od tri sata o doktorskom radu ministra Stefanovića. SNS tvrdi da je to udar na Vladu.

Izvor: B92

Petak, 06.06.2014.

00:35

Default images

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić optužio je DS da stoji iza "politizacije" afere i rekao da je u njenom stvaranju korišćen falsifikat.

Rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović izjavio je da je Nebojša Stefanović doktorirao legalno i da taj univerzitet ima sve relevantne dokaze o tome.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da je afera s navodnim plagijatom doktorata ministra policije zapravo politički udar na ministra i vladu, s ciljem da se zaustave promene u zemlji i, posebno, u policiji.

"Ovo je udar na vladu. Udar na predsednika vlade, na one koji žele da korenito promene stvari u zemlji, kao i u jednoj osetljivoj oblasti kao što su unutrašnji poslovi. Stefanović je krenuo u to i sada ga treba zaustaviti", rekao je Martinović.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović upitao je da li je disertacija prevedena na engleski, budući da su u komisiji za odbranu rada bila dva stranca, na šta je Jovanović odgovorio odrečno.

Dodao je da je sadašnji ministar unutrašnjih poslova, a tada predsednik Narodne skupštine Srbije, te profesore prilikom redovnih konsultacija informisao o svom radu.

Borislav Stefanović je kazao da rektor "Megatrenda" duguje izvinjenje studentima i da treba da pisanim putem odgovori na navode o plagijatu, a ne da vodi političku odbranu u Skupštini

Na drugoj strani, Martinović je rekao da je sednica zamišljena kao politička tribina DS, na kojoj ministar unutrašnjih poslova treba da predstavlja "džak s peskom u koji treba udarati svom snagom".

Takođe, poslanik SNS je rekao da trojica srpskih naučnih radnika, koji žive i rade u Engleskoj, nisu koristili pravu verziju Stefanovićeve disertacije.

"Nije prava verzija"

Martinović je pitao predsednicu odbora Aleksandru Jerkov, koja je zakazala sednicu, na osnovu čega se u tom parlamentarnom telu obavlja analiza naučnog rada Stefanovića i upozorio da Jerkovljeva nije poštovala proceduru i pozvala poslanike da usvoje dnevni red.

Prema Martinovićevim rečima, sednica ima dve dimenzije, pri čemu je, kako je rekao, jedna politička.

"Kada neko ne može da prihvati da su na izborima dobili oni koji su dobili plebiscitarnu podršku za to da Srbiju promene nabolje, onda počinjete sa lažima. Šta je ovde laž? Laž su plasirali ljudi koji sebe smatraju ekspertima za društvene nauke i menadžment, od kojih su dvojica docenti, a jedan doktorant, a imaju hrabrosti da se bave analizom tuđe doktorske disertacije", rekao je Martinović.

On je rekao da je "mnogo gore to što tekst, koji je objavljen na sajtu Peščanika predstavlja falsfikat i uvredu" ne samo za Stefanovića, već za akademsku zajednicu u Srbiji i Evropi. Prema njegovim rečima, tekst obiluje nizom netačnih ocena i informacija. On ih je, kaže, prebrojao 12.

On je prisutnima pokazao disertaciju Stefanovića, za koju je rekao da ju je uzeo iz biblioteke Megatrenda. Martinović je tvrdio da je to zvanična disertacija, a ne ona koja je korišćena za izradu teksta na "Peščaniku".

"Ovo je zvanična doktorska disertacija. Takozvani eksperti se ne bave tom zvaničnom disertacijom. Relevantna je samo ona disertacija koja je uzeta iz biblioteke Univerziteta", rekao je on zahtevajući od kamermana da zumiraju delove teksta.

Podsetimo, u tekstu na sajtu "Peščanik" autori navode da su dobili kopiju rada koji je po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja dobila novinarka CINS-a (Centra za istraživačko novinarstvo Srbije).

"Pre nego što, puni političkog bes,a bacite kamen zbog toga što vaša partija nije osvojila onoliko koliko ste mislili, što mrzite predsednika vlade, što vam se stranka raspada, što i Vojvodina izmiče ispod režima Pajtića, treba prvo da se pozabavite da li ste kompetentni da se bavite analizom disertacije i da zakazujete Odbor u atmosferi koja liči na atmosferu impičmenta američkog predsednika koji je povredio ustav", rekao je Martinović.

On je takođe doveo u pitanje i to na osnovu čega je Jerkov kao magistar evropskih nauka kompetentna da se bavi ovim pitanjem.

"Ne postoje afričke, australijske nauke, pa sumnjam da postoje i evropske. Koji je naučni doprinos kada magistrirate na nečemu što se zove evropske nauke?", upitao je Martinović.

Predsednica Odbora Aleksandra Jerkov je Martinoviću rekla da ta sednica nije sazvana zbog sajta Peščanika i pozvala Martinovića da ne naziva sednicu poiltičkom tribinom, jer time omalovažava prisutne i čitav skup.

"Nema očiglednijeg slučaja"

Poslanik Nove stranke (NS) Vladimir Pavićević ocenio je da "nema očiglednijeg slučaja plagijata" od onog koji su uočili autori u tektu objavljenom na sajtu "Peščanika", na šta su poslanici SNS bučno reagovali.

Poslanici Socijalističke partije Srbije (SPS) Žarko Obradović i Divna Vuksanović su rekli da se zasedanje pretvorilo u anketni odbor.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić saglasio se sa svojim partijskim kolegama da je pokretanje pitanje navodnog plagijata doktorske disertacije Nebojše Stefanovića napad na ministra unutrašnjih poslova, Vladu Srbije i predsednika države.

On je podsetio da je pokretanje navodne afere o plagijatu Stefanovićeve diplome došlo samo tri dana nakon pokušaja da se uceni premijer Aleksandar Vučić.

"Tvrdim sa potpunom odgovornošću da je ovo politički pamflet da je udar na Stefanovića, Vučića i predsednika države, a to se moglo videti poslednjih dana iz medija", rekao je Atlagić poručivši da promene u državi niko neće moći da zaustavi.

On je predložio da ovo pitanje bude vraćeno u zakonske okvire, za koje su nadležni fakulteti i univerziteti i sudovi časti, tamo gde ih ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

435 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: