Tijanina donacija ne sme biti tajna

Institut za zaštitu majke i deteta „Vukan Čupić” treba odmah da omogući uvid „Politici” u dokumente o realizaciji donacije porodice preminule Tijane Ognjanović.

Izvor: B92

Subota, 31.05.2014.

22:48

Default images

To je rešenjem donetim 22. maja institutu naložio Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, na osnovu žalbe „Politike” zbog uskraćivanja informacija od javnog značaja.

„Nalaže se Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta da bez odlaganja novinaru „Politike” omogući uvid u dokumente iz kojih se može saznati iznos i svrha korišćenja donacije porodice preminule Tijane Ognjanović institutu”, navodi se između ostalog u rešenju poverenika upućenog Institutu za zaštitu majke i deteta i „Politici”.

Podsećamo, na računu preminule devojčice za koju je lane cela Srbija skupljala novac da bi otišla u Ameriku na transplantaciju srca koju, nažalost, nije dočekala, ostalo je oko 1,6 miliona evra od prikupljenih 2,6 miliona evra i taj novac posle ostavinske rasprave početkom decembra 2013. pripao je njenim roditeljima.

Tada je njen otac Nebojša Ognjanović za naš list izjavio da pare neće zadržati, već da će ih dati u humanitarne svrhe, a jedan deo novca bio je predviđen za obnovu kardiološkog odeljenja Instituta za zaštitu majke i deteta. Međutim, 14. marta, nadležni u institutu potpisali su protokol sa porodicom Ognjanović o nedavanju informacija medijima u vezi sa ovom donacijom do njene realizacije. Od tada je sve u vezi donacije tajna za javnost, jer kad novinari pitaju odgovorne u institutu bilo šta u vezi ovih para – oni se pozivaju na protokol. Kako piše ovaj list, oni su posle zvaničnog zahteva upućenog 10. aprila institutu da nam daju podatke o iznosu i nameni donacije Ognjanovića i odgovora nadležnih iz ove ustanove da zbog protokola ne mogu da dostave tražene informacije, uz napomenu da je sva dokumentacija u vezi protokola – poverljiva informacija, obratila 24. aprila žalbom zbog uskraćivanja podataka od javnog značaja povereniku koji je zatim ispitao ceo slučaj.

„Kako organ vlasti (Institut za zaštitu majke i deteta) nije opravdao razloge nepostupanja po podnetom zahtevu, odnosno kako su navedeni razlozi neosnovani, poverenik je našao da je žalba novinara ’Politike’ osnovana, odnosno nesporno je pravo žalioca na tražene informacije. Protokol koji predviđa da se do konačne realizacije donacije ne daju nikakve informacije za medije kao i da se sva dokumentacija u vezi potpisanog protokola smatra poverljivim informacijama nije mogao biti uvažen, jer ovaj protokol ne može suspendovati primenu zakona, a organ vlasti u konkretnom slučaju nije dokazao da su ispunjeni uslovi za ograničenje prava žalioca propisani Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, navodi se u rešenju poverenika koje je dostavljeno našem listu.

Institut za zaštitu majke i deteta najkasnije u roku od pet dana od prijema poverenikovog rešenja treba da omogući „Politici” uvid u tražene dokumente. Inače, odgovarajući na zahtev poverenika nadležni u ovoj ustanovi napomenuli su da su „Politici” odgovorili da će nam tražene informacije od javnog značaja dostaviti u roku od 40 dana od prijema pisanog zahteva. I ovaj rok je istekao pre desetak dana, ali tražene informacije nismo dobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: