"Iduća godina značajna za OEBS"

Lamberto Zanijer izjavio da će iduća godina biti značajna jer se obeležavaju četiri decenije od potpisivanja Helsinškog završnog dokumenta.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.05.2014.

17:30

Default images

U predstojećem periodu glavna tema kojom će se OEBS baviti, sudeći prema aktuelnom stanju, biće Ukrajina, rekao je generalni sekretar OEBS Tanjugu napominjući da se ne zna kako će se razvijati dalje stanje u toj zemlji do vremena kada će Srbija preuzeti predsedavanje.

"Nadamo se da će se politički proces dobro razvijati i da ćemo raditi na daljoj stablizaciji", istakao je on.

On je rekao da je danas imao prilike da sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem razgovara i analizira ključne korake u idućoj godini.

"Iduća godina biće značajna za OEBS jer obeležavamo četiri decenije od potpisivanja Helsinškog završnog dokumenta", istakao je Zanijer.

On je konstatovao da sekretarijat OEBS već saradjuje sa srpskim kolegama i da postoji dobra priprema za predsedavanje Srbije OEBS-u od 1. januara iduće godine.

"Mislim da smo dobro počeli da radmo sa kolegama iz Srbije, da postoji dobar tim i dobar plan za iduću godinu", naglasio je Zanijer.

Srbija od 1. januara 2015. godine, na godinu dana, od Švajcarske preuzima predsedavanje OEBS-u.

Švajcarska i Srbija su dogovorile sukcesivno predsedavanje i izradile su zajednički plan predsedavanja, kao i dogovorile imenovanja ličnih izaslanika predsedavajućeg, čime će, prvi put, OEBS dobiti kontinuitet u predsedavanju.

Ovo je prvi put da su dve zemlje dogovorile sukcesivno predsedavanje, jer se do sada, nakon svakog predsedavanja menjala lista prioriteta i ličnih izaslanika.

"Ugrožena bezbednost i ograničeno delovanje misije OEBS u Ukrajini"

Zanijer je ocenio danas da su u Ukrajini uslovi na terenu postali sve teži, da je ugrožena bezbednost članova misije OEB-a, a time ograničeno i delovanje.

"U Ukrajini vidimo jaku polarizaciju, čak su i tumačenja onoga što se dešava različita", rekao je Zanijer na pitanje Tanjuga o stanju u Ukrajini.

Na marginama konferencije posvećene Prvom svetskom ratu, u organizaciji Centra za medjunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), koji vodi Vuk Jeremić, Zanijer je rekao da OEBS sada pokušava da način delovanja prilagodi okolnostima, ali da okolnosti u ovom trenutku uzrokuju ograničenje u operacionom delovanju.

Zanijer je objasnio da se OEBS ne povlači, već da pokušava da bude na terenu, da izvesti o onome što vidi, ali da su uslovi postali teži i da bezbednost članova misije ima uticaja na njihovo delovanje, jer su primetna ograničenja.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje za ukrajinsku krizu bio bi dijalog.

Zanijer je ocenio da su protekli predsednički izbori u Ukrajini bili dobar korak napred, ali da treba da uslede dalji koraci.

OEBS, kako je naglasio, podržava proces okruglih stolova, dodajući da postoji problem pomirenja, zbog čega je potrebno raditi na uspostavljanju mera poverenja.

"Na Ukrajincima je kako žele da reorganizuju svoju zemlju. Naša uloga je da ih podržimo", kazao je on na marginama skupa nazvanog "Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014. - pouke iz istorije".

Zanijer je istakao da je potrebno da se usmere napori na početak političkog procesa u kojem će svi biti uključeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: