Porošenko: Istok neće biti Somalija

Budući ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio da neće dozvoliti proruskim pobunjenicima da istok zemlje pretvore u "Somaliju".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.05.2014.

12:20

Default images

On se založio za nastavak "antiterorističke" operacije.

"Oni koji odbiju da polože oružje, jesu teroristi, a mi ne pregovaramo sa teroristima ... Njihov cilj je da pretvore Donbas u Somaliju ... Nikome neću dozvoliti da to uradi na teritoriji naše države. Nadam se da će Rusija podržati moj stav", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare.

Porošenko koji je juče u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio 54 odsto glasova, istakao je da podržava nastavak vojne operacije na istoku Ukrajine, ali da "traži promenu formata". "Ona mora biti kraća i efikasnija", dodao je on.

"Jedinice moraju biti bolje opremljene", rekao je Porošenko i obećao da će ukrajinski vojnici biti bolje plaćeni i bolje obezbedjeni.

Budući predsednik je takodje kazao da će prihvatiti "svaki referendum" na istoku Ukrajine čim bude uspostavljen red.

Porošenko je rekao i da će njegova prva poseta inostranstvu kao predsednika Ukrajine verovatno biti Poljskoj, 4. juna, na poziv predsednika Bronjislava Komorovskog.

"Juče sam razgovarao telefonom sa predsednikom Komorovskim koji mi je potvrdio poziv na 25. godišnjicu oslobadjanja Poljske. Poseta će vrlo verovatno biti 4. juna", dodao je on.

Agencija Frans pres navodi da će tog datuma u Poljskoj biti i američki predsednik Barak Obama.

Porošenko je danas potvrdio i zalaganje za "evropsku integraciju" zemlje i dodao da želi da zadrži Arsenija Jacenjuka na mestu premijera.

"Nemam nikakve planove o promeni na čelu vlade. Jacenjukov rad je u ovom momentu dosta uspešan", rekao je Porošenko.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je danas spremnost Rusije na pragmatičan, ravnopravan dijalog sa novim vlastima u Ukrajini.

Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič koji je krajem februara pobegao u Rusiju, takodje je rekao da poštuje izbor ukrajinskog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: