Amerikanci dolaze da čiste mine

Stejt departmenta saopštio je da će sutra poslati stručnjake za uklanjanje zaostalih mina u područjima pogodjenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2014.

17:46

Default images

Američki stručnjaci pomagaće lokalnim deminerima da otkriju i uklone neke od 120.000 zaostalih mina koje su mogle da budu pomerene u poplavama tokom prethodnih dana.

Oni su upozorili na mogućnost da su mnoge od oznaka kojima su obeležena minska polja zaostala iz ratova devedesetih, u poplavama takođe pomerene.

Vlada BiH procenila je da je oko 320 kvadratnih kilometara u poplavljenoj zoni potencijalno kontaminirano ubojitim napravama, od kojih je jedna eksplodirala pod vodom u području Brčkog, ali nije izazvala štetu.

SAD su ranije već uložile oko 97 miliona dolara u uklanjanje mina u BiH i oko 16 miliona u iste svrhe u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: