"Ukrajina u ratu punih razmera"

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je kriza u Ukrajini prerasla u građanski rat punih razmera, optuživši Vašington da je podržao svrgavanje Janukoviča.

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

13:39

Default images

"Ukrajinska kriza se pogoršala zbog toga što je Janukovič odložio potpisivanje sporazuma o asocijaciji sa Evropskom unijom. Potom je usledio puč koji su podržali naši američki prijatelji, a kao rezultat nastupio je haos i građanski rat punih razmera", izjavio je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a prenosi AFP.

On je, takodje, ustao u odbranu pripajanja ukrajinskog poluostrva Krima Rusiji u martu, rekavši da je to usledilo nakon demokratskog glasanja za nezavisnost i sprečilo tragediju kao što je "pakao" u lučkom gradu Odesi ranije ovog meseca u kojem je poginulo na desetine promoskovskih aktivista.

"Kad je reč o Krimu, naš stav je jasan... Oni su glasali za (otcepljenje) - to je neosporna činjenica", rekao je Putin.

"Da se to nije dogodilo prisustvovali bismo tragediji, kao što smo videli u drugim gradovima. Kao u Odesi gde je 50 ljudi spaljeno živo. Mislim da smo učinili pravu stvar", zaključio je ruski predsednik.

U Odesi su u masovnim sukobima 2. maja stradale desetine protivnika zimskih protesta na kijevskom Trgu (Majdanu) nezavisnosti -"antimajdanovaca" u požaru u zgradi Doma sindikata, koji su podmetnuli radikali Desnog centra i njihove pristalice.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije podržao predlog Rusije za sprovodjenje istrage o dogadjajima u Odesi gde je poginulo 48 osoba, a preko 200 ih je povredjeno, javila je nedavno ruska novinska agencija Itar Tass.

"Poštovaćemo rezultate izbora u Ukrajini"

Putin izjavio je danas da uslovi za održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini ne ispunjavaju međunarodne standarde, ali da će Moskva poštovati volju ukrajinskog naroda.

"Tenkovi ispaljuju vatru, novinari se hapse i kao Gestapo ih tamo drže treći dan. Da li su to odgovarajući uslovi za održavanje izbora?", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, preneo je Itar-Tass.

On je kazao da situacija u Ukrajini ne ispunjava međunarodne standarde za održavanje izbora, ali i napomenuo da Ukrajince treba pustiti da ih održe.

"Mi shvatamo da ukrajinski narod želi da njegova zemlja izađe iz krize. Ophodićemo se s poštovanjem prema njihovom izboru", rekao je ruski predsednik, kako prenosi AFP.

On je takođe rekao da bi bilo bolje da se održi referendum i usvoji novi ustav i da je prema aktuelnom ustavu Viktor Janukovič i dalje ukrajinski predsenik.

Skepticizam SAD povodom Putinovog komentara

Sjedinjene Američke Države ponudile su oprezan odgovor na današnju izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da će prihvatiti rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini zakazanih za 25. maj.

"Pozdravićemo indikacije od Rusije da će prihvatiti rezultate slobodnih, poštenih i demokratskih izbora u Ukrajini", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Karnijev oprezan jezik u svakom slučaju ukazuje na skepticizam SAD povodom Putinovog komentara, nakon što je Vašington proveo nedelje i nedelje da osudi, kako smatra, rusko namerno destabilizovanje Ukrajine, preneo je AFP.

"Sada smo usmereni na napore Ukrajine da sprovede izbore slobodno i pošteno", rekao je Karni novinarima.

Ruski predsednik izjavio je raniije danas da uslovi za održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini ne ispunjavaju medjunarodne standarde, ali da će Moskva poštovati volju ukrajinskog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: