Da li je trebalo ukinuti kanale?

Rodoljub Šabić uputio pismo RRA da otkloni dileme pokrenute u javnosti zbog isključenja programa kablovskih televizija, povodom trodnevne žalosti u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

11:26

Default images

Neki operatori su svojim korisnicima "kao objašnjenje ponudili tvrdnju da su, u skladu sa instrukcijama dobijenim od RRA, obustavili emitovanje kablovskih programa", navodi se u saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik ističe da za veliki broj korisnika ovakvo objašnjenje iz mnogo razloga nije prihvatljivo.

"Ne mogu da prepoznaju valjan pravni osnov za ovakav postupak, a što je još važnije, ni faktičke razloge koji bi govorili njemu u prilog, budući da sasvim očigledno u velikom delu (dokumentarni, edukativni, istorijski, informativni...) kablovski programi ni na kakav način nisu u suprotnosti s onim što preporuka RRA sugeriše", navodi se u saopštenju.

Kako navodi Šabić, mnogi su u ovakvom postupku operatora videli i neopravdano uskraćivanje informacija i kršenje ugovornih odnosa, odnosno uskraćivanje usluga koje su ugovorene i za koje plaćaju.

"Po mojim saznanjima, potvrđenim i u neposrednom razgovoru sa nekim od članova Saveta RRA, 'objašnjenje' koje pomenuti operatori nude ne odgovara istini", navodi se u saopštenju.

"Preporuka RRA, u okviru njenih zakonskih ovlašćenja, mogla se odnositi i ubeđen sam, odnosila se na potrebu organizovanja i emitovanja programa koji bi bio u skladu sa odlukom Vlade o proglašenju trodnevne žalosti, odnosno sa atmosferom žalosti zbog posledica tragičnih dogadjaja, a ni u kom slučaju ne na ukidanje kompletnih programa", navodi se još u saopštenju poverenika.

UNS zaprepašćen ukidanjem kanala

Udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da je zaprepašćeno odlukom kablovskih ditributera da prekinu emitovanje mnogih televizijskih programa i zatražilo da vrate kanale koje su juče isključili zbog tri dana žalosti u Srbiji.

U saopštenju UNS je naveo da je zabrinut zbog "viška revnosti kablovskih operatera koji su, proizvoljno tumačeći odluku RRA o prilagođavanju programa Danu žalosti, svojevoljno građanima Srbije uskratili televizijske programe".

UNS je zatražio od kablovskih distributera da poštuju obaveze ugovorene s građanima Srbije ponovo uključe kanale koje su isključili.

Od nadležnih antimonopolskih institucija UNS traži da hitno reaguju i odluče o zloupotrebi monopolskog položaja i kartelskog udruživanja kablovskih distributera.

Udruženje je istaklo da "zahteva od kablovskih distributera da obračunaju zakinuti novac koji su, kršenjem ugovora sa korisnicima njihovih usluga, protivpravno stekli, da ga vrate građanima ili, ukoliko to korisnici prihvataju, uplate kao humanitarnu pomoć za ugrožene poplavama".

UNS je pitao i Vladu Srbije da li će i kako reagovati zbog kršenja Zakona o javnom informisanju kojim je građanima Srbije ovakvom odlukom operatera uskraćeno pravo na informisanje i uvedena cenzura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: