Voda pod kontrolom, oprez neophodan

Još jedna mirna noć, Sava opada celim tokom, Srem se i dalje brani. Beograd čeka vrh talasa na obe reke. Evakuisano 31.873. Zvanično 22 žrtve, 14 iz Obrenovca.

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

19:49

Default images

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže izjavio je da je stanje u poplavljenim područjima stabilno, ali da opasnost još nije prošla.

MUP Srbije saopštio je u utorak uveče da je oko 31.873 lica evakuisano sa ugroženih područja, od čega su pripadnici VSJ izvršili evakuaciju 7.450 lica, a spasili su 4.713 lica.

Poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta. Do sada je angažovano 3.564 vatrogasca-spasioca, 847 vozila, 429 pumpi i 141 čamac.

Ljudi se iz obrenovačke opštine evakuišu već peti dan. Stručnjaci napominju da je nastavak evakuacije neophodan, jer se u sledeća četiri dana očekuje rast Dunava, što će uticati i na novo podizanje visine reke Save.

Prema podacima MUP-a, sa područja Obrenovca do sada evidentirano 24.000 evakuisanih lica, a u objekte za smeštaj smešteno 4.971 lice. Evakuacija je i dalje u toku, a ugroženom stanovnistvu dostavlja se voda, hrana i druga neophodna sredstva.

Na poplavljenim područjima u Šapcu situacija je stabilna, nasip je ojačan, ali nadležni poručuju da nema opuštanja. Preventivna evakuacija naselja Morović i Višnjićevo, u okolini Šida, koja je počela u ponedeljak uveče, odvija se po planu, a bedemi odolevaju savskoj vodi koja se izlila na tlu Hrvatske.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je Beograd potpuno spreman za vrh poplavnog talasa koji se očekuje u petak.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu. Prete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija, gorivo, materijal.

Najvažnije vesti:

(Tanjug)
  • Vlada proglasila trodnevnu žalost 21, 22. i 23. maja.
  • Broj žrtava raste. Zvanično je saopšteno da ima 22 mrtva - 14 u Obrenovcu, 2 u Krupnju, 6 u ostatku Srbije.
  • Obrenovac: Nastavljena evakuacija i tokom noći. Ulaza nema do daljeg.
  • Šabac: Situacija stabilna tokom cele noći, ali oprez neophodan. Probijeni nasip saniran.
  • Kostolac: Voda se izliva, ali je termoelektrana zasad sigurna, na terenu specijalci Francuske, Češke, Nemačke.
  • Šid: Sava se i dalje izliva sa hrvatske strane, ali bedemi drže. Evakuacija u toku.
  • Prihvatni centri dobro snabdeveni, spisak potrebnog ovde.
  • Pomoć neophodna: Smederevska Palanka, Krupanj, Svilajnac, Paraćin, Bajina Bašta, Mali Zvornik.
  • Crveni krst objavio prve spiskove evidentiranih. Internet-zajednica formira spisak nestalih. Više ovde.
  • MUP: Potrebni džakovi. Prihvat Omladinskih brigada broj 31, NBGD.
  • NAJVAŽNIJI TELEFONI //// KAKO DA POMOGNETE

Borba sa poplavama - Iz minuta u minut

(Tanjug)
06.15 - Mirna noć na sremskom nasipu, preventivna evakuacija u toku.

05.58 - I dalje traje evakuacija Obrenovca, ulaz još uvek nije dozvoljen

05.13 - U Hrvatskoj Sava opada celim tokom.

04:04 - Još četiri lepa dana

03.00 - Neozbiljnost pojedinaca prema nasipu mogu imati teške posledice, ukazuju volonteri koji čuvaju nasip na Zemunskom keju.

02.21 - EU i dalje snažno pomaže Srbiji.

01:23 - Poplava snimljena i iz svemira

00:01 - Počela trodnevna žalost u Srbiji.

21:46 - Druga faza preventivne evakuacije meštana Morovića i Višnjićeva mora se sprovesti tokom sutrašnjeg prepodneva, odlučio je Krizni štab u Moroviću.

21:23 - Jedna osoba je izgubila život u poplavnom talasu koji je zahvatio Svilajnac, potvrdio je predsednik opštine Predrag Milanović u pisanoj izjavi za medije. Kako se navodi, reč je o osamdesetogodišnjem čoveku koji je živeo sam i koga je policija tri dana pokušavala da evakuiše iz njegove kuće u ulici koja je bila jedna od najugroženijih u poplavnom talasu.

21:12 - U zoni Šapca koja je ugrožena Savom je stabilno, a ne bi trebalo da bude velikih problema, kaže načelnik Generalštaba Vojske Srbije general i komandant kriznog štaba u tom gradu, Ljubiša Diković.

21:05 - Šteta od poplava u Valjevu procenjuje se na oko deset miliona evra, rečeno je na današnjoj sednici Gradske skupštine posvećenoj novonastaloj situaciji.

20:32 - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u Trsteniku, gde su poplave ostavile 15.000 meštana bez pijaće vode, da će sutra jedan ABHO vod Vojske Srbije doći u to mesto da pomaže u asanaciji terena. On je tokom obilaska Trstenika i sela Grabovac rekao da je danas na vladi postignut dogovor da ministarstvo poljoprivrede povede kompletnu akciju asanacije terena širom Srbije, "s obzirom da ima veoma mnogo poplavljenih mesta u Srbiji i naš ABHO centar ne može to da stigne".

20:23 - Svakoga dana u Opštinu Ljig stižu donacije sa svih strana, pa je tako Vlada Srbije poslala pet helikoptera sa pomoći u pijaćoj vodi i namirnicama, a MUP Srbije veliku donaciju u obrocima i vodi za piće, objavila je ta Opština.

20:21 - Premijer Aleksandar Vučić izrazio je večeras zahvalnost Evropskoj uniji za podršku i pomoć koju su pružili Srbiji u teškoj situaciji izazvanoj poplavama i objasnio da u ovom trenutku možemo da računamo praktično na tri vrte pomoći u tom kontekstu.

20:16 - Svi potencijali Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine i pokrajinske vlade upregnuti su u ovom momentu da se sačuvaju od poplava četiri naseljena mesta u opštini Šid, gde se izvode radovi na njihovoj zaštiti, izjavio je pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

20:12 - Za sanaciju odrona i klizišta na pruzi Beograd-Bar, izmedju Lazarevca i stajališa Lastra, biće potrebno najmanje mesec dana, izjavio je generalni direktor Železnica Srbije, Dragoljub Simonović.

19:48 - Potpredsednik Vlade Vojvodine i komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić apelovao je na medije da objavljuju samo proverene i tačne informacije o poplavama jer svaka netačna informacija zbunjuje ljude koji ulažu maksimalne napore na nasipima i izaziva revolt kod njih.

19:32 - Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio ocenio da je zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih spasena termoelktrana Kostolac B.

19:26 - Koordinacioni sastanak međunarodnih donatora na kojem će biti reči o pomoći Srbiji biće održan u četvrtak u Palati "Srbija", najavljeno je iz Vlade Srbije.

19:15 - Bedemi termoelektrane "Nikola Tesla A" u Obrenovcu, uz obalu reke Save, ojačavaju se dodatnim džakovima peska, u dužini od oko dva kilometra, saopštio EPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: