Preminuo Miodrag Miki Rakić

Miodrag Miki Rakić, bivši potpredsednik DS, osnivač NDS i jedan od najbližih saradnika Borisa Tadića, preminuo danas u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

15:57

Default images

Rakić je preminuo na VMA, gde je prema pisanju medija, bio mesec dana.

Miodrag Miki Rakić rođen je 1975. u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet.

Bio je član Demokratske stranke od 1996. godine. U DS-u je obavljao je funkcije predsednika Opštinskog odbora Demokratske stranke Palilula, člana stalnog sastava Gradskog odbora Beograd, člana Izvršnog odbora stranke, člana stalnog sastava Glavnog odbora Demokratske stranke, sekretara Predsedništva Demokratske stranke.

Od XV skupštine DS-a 25. novembra 2012. izabran je za potpredsednika stranke DS-a.

Rakić je od 2003. do 2004. bio savetnik tadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Borisa Tadića – koji ga je, navodno, primetio u DS-ovoj školi za političku edukaciju – a potom, od 2004. do 2012. i šef kabineta predsednika Tadića.

Pažnju šire javnosti Rakić je privukao tek 2010. kada je postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i predsednik državnog Biroa za koordinaciju tajnih službi.

Na poslednjim izborima bio je nosilac liste Nove demokratske stranke koju je Boris Tadić osnovao četrdesetak dana pred održavanje izbora 16. marta.

Važio je za čoveka sa odličnim vezama i u vlasti i u opoziciji, a za prijatelja su ga smatrali i zemljak lider SPS-a Ivica Dačić i aktuelni premijer i lider SNS-a Aleksandar Vučić.

Pripisuju mu se bitne uloge u pomirenju DS-a i SPS-a, formiranju SNS-a, hapšenju Ratka Mladića, posredovanju između Tadića i Đilasa, zatim da je s obzirom na funkciju koju je imao raspolagao važnim podacima o akcijama potrage za Darkom Šarićem, kao i u slučajevima Stanka Subotića, Miroslava Miškovića...

U januaru ove godine objavio je autorski tekst u "Politici" o prioritetima Demokratske stranke.

Bio je oženjen, otac jednog deteta.

Lider Nove demokratska stranka saopštio je da je Rakić bio njegov najbolji prijatelj i najhrabriji saborac.

Lider DS-a Dragan Đilas uputio je saučešće u svoje i u ime Demokratske stranke.

Telegram saučešća porodici Miodraga Rakića uputio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Telegram saučešća povodom smrti Rakića uputio je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je u telegramu saučešća NDS navela da je Rakićeva smrt gubitak za tu stranku i za parlament.

Saučešće porodici Miodraga Mikija Rakića uputili su i lideri stranke Zajedno za Srbiju, Liberalno demokratske patrije, kao i Liga socijaldemokrata Vojovdine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: