Neke bebe umiru jer nema vakcina

Najmanje 80 prevremeno rođenih beba u Srbiji moglo je da preživi da je država nabavila serum protiv respiratornog sinicijalnog virusa, piše Blic.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 12.05.2014.

11:25

Default images

Kako navodi dalje taj list, respiratorni sinicijalni virus (RSV) je infekcija koja je za najmlađu populaciju smrtonosna i prošle godine je u Srbiji odnela 80 života prevremeno rođenih beba. RSV se javlja kada i grip, od jeseni do marta. Od njega najčešće obolevaju deca, s tim da je za starije mališane potpuno bezopasan, dok je za prevremeno rođene bebe smrtonosan.

One koje ga pak prežive mogu imati teške posledice.

Tako ne bi bilo da je država, počev od Instituta za javno zdravlje "Batut", pa preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obezbedila serum protiv RSV za svu prevremeno rođenu decu, kao i za onu rođenu sa srčanim manama, navodi list.

Međutim, za Blic iz Instituta "Batut" kažu da prevencija od RSV prevremeno rođene dece primenom vakcine nije predviđena prvilnikom, niti su, kako kažu, zdravstvene ustanove iskazale potrebe za ovom vrstom pasivne imunizacije.

S druge strane, statistika kaže da se u Srbiji svake godine rodi oko 4.000 prevremeno rođene dece, dok država kupuje samo 40 doza protiv RSV, dok se na primer u Hrvatskoj nabavlja 700, a u RS 140. Naši pedijatri se umesto leka nadaju da će beba preživeti infekciju, ukoliko do nje dođe, piše dalje Blic.

"Lek je na pozitivnoj listi i trebalo bi da ga dobije svaka prevremeno rođena beba. Donedavno dobajala su ga samo deca rođena u 28. nedelji ili pre, ali je u februaru ta granica podignuta na 35. nedelju. Ali, to je samo stvorilo probleme jer mi ne možemo da obezbedimo ni deo potrebnih doza", kaže za Blic jedan beogradski pedijatar.

U Srbiji ne postoji tačna evidencija koliko dece oboli od RSV, niti koliko njih od toga umre, takođe ne postoji ni obaveza prijavljivanja takvih slučajeva, tako da se često navodi da su deca preminula od upale pluća ili nekog drugog obolenja, koja su samo posledica virusa.

Blic piše i da jedna doza vakcine protiv RSV košta 57.000 dinara, dok prevremeno rođene bebe moraju da je primaju jednom mesečno dok traje sezona gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: